×

Otvoreni dani 2019

Školarci vadili DNK iz banane, upravljali dronovima i dizajnirali drveni namještaj

Svi koji su u petak 12. travnja 2019. posjetili Dan otvorenih vrata koji smo održali na fakultetu mogli su saznati što i kako rade biljni forenzičari, kako se vadi DNK iz biljaka, kakve sve priče mogu ispričati godovi drveta te kako precizno odrediti visinu stabla. Brojni maturanti i srednjoškolci te svi oni koji razmišljaju o nastavku školovanja saznali su kroz niz različitih edukativnih i zabavnih događanja zašto je Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu najbolji izbor za njih.

 

 

Kao jedan od najstarijih fakulteta pri zagrebačkom sveučilištu za posjetitelje smo na nekoliko lokacija fakulteta pripremili bogat cjelodnevni program. Svi koji žele postati studenti našeg fakulteta najprije su mogli saznati jesu li dovoljno jaki da bi bili šumari, a potom su ih kolege proveli kroz čudesan svijet drva gdje su naučili što je to drvo, kako prepoznati i razlikovati vrste drva. Posjetitelji su mogli provjeriti i svoje znanje u prepoznavanju bilja i izradi herbarija, a zavirili su i u mikrosvijet biljaka te naučili kako izvaditi DNK iz banane, očitati barkod u drvu ili odrediti njegov kemijski sastav.

 


Budući studenti drvne tehnologije uživali su u zanimljivim demonstracijama, radionicama i predavanjima koja su im približila magičan svijet drva i drvnotehnoloških procesa. Tako su mogli naučiti više o alatima i strojevima koji se koriste u obradi drva, prisustvovati letu bespilotne letjelice, otkriti mogućnosti CNC tehnologije te saznati kako izgleda nastava u CAD CAM Roomu gdje su se posvetili 3D modeliranju i 3D ispisu. Otkrili su i koliko su kreativni u osmišljavanju različitih drvenih proizvoda te kako izgledaju moderni proizvodni procesi koji obuhvaćaju nekoliko koraka, od idejnog rješenja do konačnog proizvoda. Stručnjaci fakulteta pojasnili su im i značaj različitih kompozitnih materijala i drvnih ploča, a pružili su im odgovor i na jedno od vječnih pitanja – zašto potpetice ostavljaju tragove na drvenom podu.

 


Na Danu otvorenih vrata posjetiteljima su na raspolaganju bili naši profesori, djelatnici i studenti fakulteta koji su im rado odgovarali na sva pitanja i predstavili brojne posebnosti koje ih očekuju tijekom studija. Jedna je od njih vrlo česta terenska nastava zahvaljujući kojoj naši studenti šumarstva obiđu gotovo sve krajeve Hrvatske, ali i druge zemlje u okruženju, dok naši studenti drvne tehnologije obilaze i drvno-tehnološke pogone i tvrtke koje se bave izradom namještaja. Šumarski fakultet samo u Zagrebu raspolaže s oko 24.000 četvornih metara prostora, a dodatni se prostori nalaze i na pet fakultetskih nastavno-pokusnih šumskih objekata u Zagrebu, Zalesini, Lipovljanima, Velikoj i na Rabu. Na fakultetu provodimo tri preddiplomska sveučilišna i jedan preddiplomski stručni studij, četiri diplomska studija, jedan poslijediplomski doktorski te veliki broj poslijediplomskih specijalističkih studija.

 

 

Aktualno

14.06.2019

Svečana promocija Sveučilišne znanstvene monografije pod nazivom: „Jarebika (Sorbus aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba“

autora: doc. dr. sc. Damira Drvodelića sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tomislava Jemrića sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Milana Oršanića sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

11.06.2019

Natječaj za zapošljavanje

za prijem izvršitelja (m/ž) u radni odnos na:

07.06.2019

N A T J E Č A J za upis na Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO

za stjecanje akademskog naziva: sveučilišni specijalist/specijalisticaintelektualnog vlasništva u akademskoj godini 2019./2020.

03.06.2019

Obavijest: EDUROAM bežična mreža

U funkciji je nova bežična mreža  na cjelokupnom prostoru Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

30.05.2019

Strategija znanstveno istraživačkih aktivnosti Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za razdoblje 2014-20

Ova Strategija daje strateški okvir razvoja znanstvenih istraživanja i inovacijske djelatnosti Fakulteta od 2014. do 2020. godine

29.05.2019

On-line studentska anketa za ljetni semestar akad. god. 2018./2019.

Anonimna studentska anketa - vrednovanje rada nastavnika na našem Fakultetu

28.05.2019

Natječaj za izbor

nastavnika na radno mjesto I. vrste u znanstveno-nastavnom zvanju - docent

28.05.2019

Obavijest o rezultatima javnog natječaja za prijam u radni odnos

za poslove radnog mjesta II. vrste – VODITELJ PODODSJEKA U TAJNIŠTVU

28.05.2019

Izvještaj BIOTEHNIJADA 2019

Studenti Šumarskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u razdoblju od 22.  do 26. svibnja su boravili u Poreču na međunarodnom sportsko-edukacijskom susretu BIOTEHNIJADA 2019.

27.05.2019

copernicus_hackathon

Održana prezentacija Copernicus programa i Hackathona Zagreb

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije