YouTube
Instagram
Facebook
×

FŠDT na Festivalu znanosti

Dendroteka, Dolores Mumelaš, Dorja Mučnjak, Alisa Martek, Igor Poljak, Antonio Vidaković, Diana Ivošević, Branka Horvat


U sklopu Festivala znanosti, najveće manifestacije popularizacije znanosti u Hrvatskoj koja se širom Hrvatske odvija od 2003. godine, održana je radionica pod naslovom Dendroteka. Aktivnost su pripremili Dolores Mumelaš, Dorja Mučnjak, Alisa Martek, Igor Poljak, Antonio Vidaković, Diana Ivošević, Branka Horvat.

 

Kako grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu posjeduje niz starih i vrijednih digitaliziranih razglednica na kojima se, osim kulturno-povijesnih spomenika mogu se uočiti i različite vrste drveća javila se ideja da se u fokus razglednica stave upravo stabla, odnosno identificiranje pojedinih vrsta i usporedba s trenutnim stanjem.

 

U provođenju aktivnosti sudjelovalo je 15 učenika 8. i 12. gimnazije u Zagrebu kao i vrhunski hrvatski stručnjaci iz područja dendrologije na čelu s našim doc. dr. sc. Igorom Poljakom. Aktivnost se sastoji od tri cjeline: Posjet lokacijama razglednica i rekreiranje (fotografija) razglednica, edukacija i prepoznavanje vrsta drveća na Šumarskom fakultetu (učenici i stručnjaci + NSK) te stvaranje portala Dendroteka.

 

Na FŠDT-u 25. travnja 2023. okupili su se učenici, stručnjaci dendrolozi i djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Djelatnici Knjižnice ukratko su uputili prisutne u tematiku građanske znanosti, a stručnjaci iz područja dendrologije predstavili su svoj rad kao i načine kako prepoznati različite vrste drveća. Učenici su bili podijeljeni u skupine i zajedno sa stručnjacima pregledavali i obilježavali vrste stabala na starim razglednicama i rekreiranim fotografijama. Na licu mjesta dobiveni su preliminarni rezultati koji su pokazali koje vrste drveća su bile najzastupljenije u prošlosti, a koje danas, te koje su vrste prisutne i danas.

 

Više o radionici i Festivalu znanosti na: https://www.festivalznanosti.hr/2023/zagreb/?eventId=3115

Aktualno

25.09.2023

ZAGREB DESIGN WEEK 2023

Studenti i nastavnici s drvnotehnološkog odsjeka Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i ove godine sudjeluju na ZGDW - izložbi fakulteta i škola.

25.09.2023

Natječaj za zapošljavanje (25.09.2023)

za prijem izvršitelja (m/ž) u radni odnos viši tehničar :

20.09.2023

Stoljeće visokoškolske terenske nastave studija šumarstva na otoku Rabu

U petak, 15. rujna, u kongresnoj dvorani hotela Imperial Valamar Collection u Rabu s početkom u 11 sati održan je skup kojim se obilježilo 100 godina održavanja visokoškolske terenske nastave studija šumarstva na otoku Rabu.

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije