YouTube
Instagram
Facebook
×

Započelo natjecanje Hrvatsko stablo 2022. godine


Ovogodišnje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2022. godine započelo je 1. rujna 2022. godine u 00:00:00 h otvaranjem javnog glasovanja za izbor pobjednika natjecanja. Za titulu Hrvatskog stabla 2022. godine natjecat će se 5 kandidata, a samo jedan će imat priliku predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2023. godine.

Ovogodišnji kandidati su:

  1. Naranča na katove (ljuta naranča – Citrus x aurantium) iz Kupara, Mlini, Dubrovačko-neretvanska županija;
  2. Stabla Tinova djetinjstva (kostela ili košćela – Celtis australis) iz Vrgorca, Splitsko-dalmatinska županija;
  3. Kostela (kostela ili košćela – Celtis australis) iz sela Jasenice, Zadarska županija;
  4. Kostela uspomena (kostela ili košćela – Celtis australis) iz općine Gradac, Splitsko-dalmatinska županija;
  5. Čarobna šuma (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Drežničkog polja, Ogulin, Karlovačka županija;

Glasovanje za Hrvatsko stablo 2022. godine započelo 1. rujna 2022. godine i trajat će do 30. rujna 2022. godine. Glasovati se može za jednog kandidata putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine (Tree of the year) u ime Republike Hrvatske nominirat će pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine na natjecanje za Europsko stablo 2023. godine. Natjecanje Stablo godine, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini, iz godine u godinu poprima sve veće razmjere što se tiče broja sudionika ali i glasača. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine simbolično se proglašava ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka svake godine. Ceremonija proglašenja tradicionalno se održava svake godine u Bruxellesu.

Upute za glasovanje:

Glasovanju se može pristupiti direktno putem poveznice – https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-2022-godine/ i službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – https://www.zastita-prirode-dnz.hr/.

Glasovati se može samo za jednog kandidata po izboru, potvrdom klika na internetskoj stranici.

Glasovanje traje od 01. rujna 2022. godine u 00:00:00 h do 30. rujna 2022. godine do 23:59:59 h.

Od 23. rujna 2022. godine do datuma proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine – 14. listopada 2022. godine rezultati glasovanja neće biti vidljivi.

Po završetku glasovanja i obradi pristiglih podataka, svečano će se proglasiti pobjednik natjecanja putem online platforme.

Cilj natjecanja Stablo godine (Tree of the year) je promocija bioraznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europe. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini ljudi koji o njima skrbe, a koja iziskuju našu brigu i zaštitu u budućnosti. Temelj ovog natjecanja je priča o samom stablu kojom se prikazuje važnost stabala za lokalnu zajednicu i njihova povezanost sa stanovnicima toga kraja. Time se u konačnici nastoji podići svijest javnosti o potrebi očuvanja stabala kao vrijednog prirodnog resursa važnog za život čovjeka, a posebice uslijed sve izraženijih klimatskih promjena.

Ponosni smo što je upravo Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije nositelj predmetnog natjecanja već šestu godinu zaredom, te samim time čini važan dio u promociji prirodne baštine Republike Hrvatske diljem Europe.

Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u proces javnog glasovanja za izbor pobjednika predmetnog natjecanja te promociji natjecanja, a sve kako bismo zajednički doprinijeli zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti, a posebice onih zaštićenih – najvrjednijim resursom s kojim Republika Hrvatska raspolaže.

Svim finalistima natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine želimo puno uspjeha!

(Izvor: https://www.zastita-prirode-dnz.hr/).  

Aktualno

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije