YouTube
Instagram
Facebook
×

Projekt LIFE BEAVER


image.png

 

image-1.png

 

 

Naziv projekta (HR): Živjeti s dabrom, vlažnim staništima i klimatskim promjenama

Akronim projekta: LIFE BEAVER

Referenca projekta: LIFE19 GIE/SI/001111

Godina financiranja: 2019

Prioritetno područje: Upravljanje okolišem i informacije

Datum početka: 1. 9. 2020

Datum završetka: 31. 8. 2024

Web stranica: https://life-beaver.eu

Koordinator: Lutra, Institut za očuvanje prirodne baštine (SI)

Partneri: Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet (HR), Gozdarski inštitut Slovenije (SI), Muzej Ivanić – Grada (HR)

 

Nakon više stoljeća nemilosrdnog progona i lova, prije dobrih dvijesto godina dabar bijaše gotovo istrijebljen u većini europskih zemalja, a vrsta na rubu izumiranja. U posljednih nekoliko desetljeća, uz brojne programe ponovnog naseljavanja ubrzano se vraća u povijesne habitate, a nakon što je naseljen u Hrvatsku, dabar se vraća i u Sloveniju. Na tom putu uspješno svladava različite prepreke u kultiviranom krajobrazu, uključivo i pregrade na rijekama, no, puno se teže hvata u koštac s antropogeno uvjetovanim čimbenicima. Dabar prilagođava vodeni prostor svojim potrebama, ali ga ujedno čuva i obogaćuje i za druge biološke vrste – pa i za ljude: povećava biološku raznolikost i usluge ekosustava kopnenih voda. Oglodano drveće, odgrizena stabla kukuruza ili začepljen cijevni odvod mali su danak prilagođavanju klimatskim promjenama u dosluhu s prirodom.

 

image-2.png

 

Ponovnim naseljavanjem u Posavini 1996. godine, broj dabrova u Hrvatskoj iznosio je 85 životinja. Populacija najvećeg europskog glodavca danas iznosi više od 10.000 životinja; proširili su se diljem čitave Hrvatske te u dijelovima Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije i Mađarske. Dabrovi su iz Hrvatske doplivali i u Sloveniju – rijekama Savom, Murom, Dravom i Kupom.  U obje države danas govorimo o povoljnom stanju populacije dabra. Zbog toga projekt LIFE DABAR povezuje Institut LUTRA iz Slovenije  s dva hrvatska partnera: Sveučilište u Zagrebu Fakultet šumarstva i drvne tehnologije, koji je zaslužan za ponovno naseljavanje dabrova, te Muzej Grada Ivanić-Grada, u čijoj su blizini dabrovi ispušteni u prirodu i koji je dabrove usvojio do te mjere da su se uključili u cjelokupan javni život. Grad Ivanić-Grad je izvrstan primjer novog oblika suživota ljudi i dabra.

No, životni okoliš u koji se dabar vraća uvelike se promijenio:  u posljednjem stoljeću u Europi smo uspjeli uništiti od 50 do 90% vlažnih staništa; samo za nove poljoprivredne površine isušili smo 377.000 km2 različitih vrsta vlažnih staništa, stoga nam već nedostaju ekosustavne dobrobiti tih dragocjenih habitata, posebno u vrijeme klimatskih promjena koje već snažno osjećamo. Kako ćemo zadržati vodu u krajobrazu, kako ćemo ju čistiti od različitih štetnih i otrovnih tvari kojima prirodu opterećuje naša civilizacija? Kako ćemo sprječavati ili barem smanjiti poplave i eroziju, kako stvarati uvjete za pad CO2, kako spriječiti nestajanje biodiverziteta vodenih okoliša? U tim zahtjevnim zadacima dabar nam može pomoći, ali ga moramo najprije upoznati i razumijeti, što je jedan od ciljeva projekta. Vrijednost ekosustavnih usluga koje nam osiguravaju vlažna staništa, stručnjaci ocjenjuju na najmanje 16.000 €/ha/godinu. Vlažna staništa koja dabar stvara ili održava lokalno mogu imati i veću vrijednost; 150 kvadratnih kilometara vlažnih staništa može pročistiti  godišnje čak  32 milijuna m3 vode, a sva ta staništa može besplatno održavati i dograđivati vojska od 100.000 inženjera ekosustava – dabrova.

Dabar se, makar ne znajući, u svom djelovanju na vodeni okoliš ravna prema europskim smjernicama upravljanja okolišem te pridonosi ostvarenju njihovih ciljeva kao što su: Smjernica o habitatu, Okvirna smjernica o vodi, Smjernica o poplavama, Smjernica o nitratima, Smjernica o pitkoj vodi, Smjernica o odgovornosti za okoliš…, no, značajno pridonosi i ciljevima Strategije EU za biološku raznolikost i djeluje u smjeru prilagođavanja klimatskim promjenama.

 

U sklopu projekta LIFE BEAVER nastojimo, utvrditi proširenost dabrova u Hrvatskoj. Zato prikupljamo podatke o tragovima dabrovih aktivnosti.

Biti ćemo sretni u koliko nam dostavite podatke o Vašim opažanjima dabra ili njegovih aktivnosti, bilo gdje u Hrvatskoj. Lokacije gdje ste vidjeli dabra, ili ste vidjeli oglodana i porušena stabla, tragove, uginulog dabra, ili bilo koje tragove aktivnosti dabra Ovdje možete provjeriti kako izgledaju znakovi dabra.

Podatke nam možete dostaviti preko priložene aplikacije DABROTRAG (https://life-beaver.eu/hr/dabrotrag/).

Aplikaciju možete koristiti preko mobitela, preko kojeg možee dostaviti i neposredne fotografije.

Podatke možete dostaviti i putem elektronske pošte na infodabar@sumfak.hr.

Više o dabru možete vidjeti na stranici: O dabru – LIFE DABAR (life-beaver.eu)

 

image-3.pngimage-5.png

 

Ako želite informacije i novosti o projektu LIFE DABAR, dostavite nam ime i prezime te adresu elekronske pošte. Slati ćemo Vam obavijesti o aktivnostima na projektu i o drugim događanjima vezanim za dabra, kako bi se i Vi mogli aktivno uključiti u projekt.

Vaše podatke ćemo koristiti iskljućivo u sklopu projekta LIFE DABAR, sukladno propisima o zaštiti osobnih podataka.

Ime: __________________________

Prezime:_______________________

E-mail:_________________

 

 

 

 

Aktualno

06.02.2024

Bilateralna međusveučilišna razmjena

Sveučilište u Zagrebu objavlilo je natječaj za studentske razmjene u ak. god. 2024./2025. u okviru bilateralne međusveučilišne razmjene.

 

05.02.2024

Započinje natjecanje Europsko stablo 2024. godine

Podržite hrvatskog predstavnika stablo Murve na Skradinskom buku.

24.01.2024

POZIV za studente - program za Noć muzeja 2024. Sveučilište u Zagrebu, SEECEL

Sveučilište u Zagrebu tradicionalno sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja predstavljanjem svoje bogate povijesne, kulturne i akademske baštine.

22.01.2024

Natječaj za sudjelovanje u Erasmus+ kombiniranom intenzivnom programu (BIP) u Češkoj

Otvoren je natječaj za prijavu studenata i nastavnika na Erasmus+ kombinirani (blended) intenzivni program (BIP) pod nazivom “Forestry and Forest Bioeconomy in Central Europe” kojeg organizira Czech University of Life Sciences Prague iz Češke Republike. Program će se održati kombinirano tijekom ožujka i travnja 2024. godine. Završni tjedan održat će se od 22. do 26. travnja 2024. godine u Pragu. Rok za prijavu je ponedjeljak, 29. siječnja 2024. do 12 sati.

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije