×

Iz tiska izašla monografija "Jarebika"

Sveučilišna monografija "Jarebika (Sorbus Aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba"

Autori:
doc.dr.sc. Damir Drvodelić
prof. dr. sc. Tomislav Jermić
prof. dr. sc. Milan Oršanić

 

 

Kratki sadržaj monografije:
U ovoj monografiji jarebika je prikazana na cjelovit način: od botaničke pripadnosti, preko svojstava plodova i drveta, uporabe i uzgoja u šumarstvu i voćarstvu pa do njezinog prikaza u književnosti, mitologiji, grboslovlju i filateliji. Zanimljivo je poglavlje o podrijetlu roda Sorbus L. Posebno poglavlje bavi se prirodnom rasprostranjenošću ove vrste u svijetu. Istaknuta je uporaba jarebike iz svih aspekata, počevši od onoga najvažnijeg, a to je drvo, preko njezine ukrasne vrijednosti, plodova i na kraju ekološke uloge u šumskim sastojinama. Monografija donosi zanimljive spoznaje o ekološkim zahtjevima jerebike. Poglavlje o razmnožavanju jarebike sadrži niz potpoglavlja kako bi čitatelji dobili informacije o svim do sada poznatim načinima razmnožavanja te sami mogli uzgojiti ovu vrijednu vrstu šumske voćkarice. U ovom poglavlju izneseni su podaci višegodišnjih domaćih istraživanja. Detaljno je prikazana rasadnička proizvodnja sadnica s nizom potpoglavlja kako bi čitateljima bile što razumljivije razlike u tehnologiji uzgoja sadnica sjemenom i cijepljenjem. U posebnom potpoglavlju govori se o bolestima jarebike u rasadniku i o mjerama njihovog suzbijanja. Donose se i novija istraživanja o utjecaju mikorize na njezin rast i razvoj. U poglavlju o uzgajanju jarebike prikazane su dosada poznate sorte te uzgajanje za dobivanje visokokvalitetnoga drva i plodova. U potpoglavlju o sadnji opisan je način sadnje sadnica pri podizanju voćnjaka jarebike. Objašnjeni su uzgojni oblici i posebno je razrađena metodologija održavanja tla i nasada te zaštita od biljnih bolesti i štetnika. U monografiji su posebno istaknute oplemenjivačke mjere koje treba poduzeti s ciljem dobivanja novih sorti. Nastojalo se prikazati jarebiku kroz mitologiju, grboslovlje i filateliju. Monografija završava poglavljem o proizvodima i hrani od jarebike gdje se mogu pronaći mnogi recepti s jarebikom te načini dobivanja različitih i skupocjenih proizvoda od ove stare i zaboravljene voćkarice.

 

 

Aktualno

17.03.2020

Tijekom sljedeće tri godine studenti Šumarskog fakulteta sudjelovat će u projektu stručne prakse

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih gotovo 100 milijuna kuna za unaprjeđenje kvalitete stručne prakse hrvatskih studenata.

13.03.2020

Kreativna radionica „Korak po korak do dobrog dizajna proizvoda“ na sajmu VIROEXPO u Virovitici

Zbog epidemiološke situacije u zemlji i otkazivanja sajma Viroexpo odgađamo kreativnu radionicu koja se trebala održati za vrijeme sajma. O novom terminu radionice obavijestiti ćemo vas naknadno.

Hvala na razumijevanju.

 

04.03.2020

Osmisli svoj idealan radni kutak

Pozivamo svu djecu osnovnih škola i srednjoškolce da se prijave na naš likovni natječaj „Osmisli svoj idealan radni kutak“!

04.03.2020

Tri zaposlenice nenastavnog osoblja krenule na tečaj

Tri osobe zaposlene u studentskoj referadi Šumarskog fakulteta 4. veljače 2020. započele su s pohađanjem poluidnidivudalnog tečaja engleskog jezika u trajanju od jednog semestra. 

18.02.2020

Ljetne škole

12.02.2020

Dani otvorenih vrata Šumarskog fakulteta

U petak 24. i u subotu 25. travnja 2020. od 10 do 17 sati na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održati će se Dani otvorenih vrata namijenjeni maturantima te široj zainteresiranoj javnosti.

03.02.2020

ZAPOČINJE NATJECANJE EUROPSKO STABLO 2020. GODINE

PODRŽITE HRVATSKOG PREDSTAVNIKA – ZALJUBLJENOG GINKA IZ DARUVARA

29.01.2020

Erasmus+ natječaj za mobilnost studenata za studijski boravak - programske zemlje KA103 (EU) za ak.godinu 2020./21.

Sveučilište u Zagrebu objavilo je Erasmus+ natječaj za mobilnost studenata za studijski boravak - programske zemlje KA103 (EU) za ak.godinu 2020./21.

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije