YouTube
Instagram
Facebook
×

Otvoreni dani 2019

Školarci vadili DNK iz banane, upravljali dronovima i dizajnirali drveni namještaj


Svi koji su u petak 12. travnja 2019. posjetili Dan otvorenih vrata koji smo održali na fakultetu mogli su saznati što i kako rade biljni forenzičari, kako se vadi DNK iz biljaka, kakve sve priče mogu ispričati godovi drveta te kako precizno odrediti visinu stabla. Brojni maturanti i srednjoškolci te svi oni koji razmišljaju o nastavku školovanja saznali su kroz niz različitih edukativnih i zabavnih događanja zašto je Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu najbolji izbor za njih.

 

 

Kao jedan od najstarijih fakulteta pri zagrebačkom sveučilištu za posjetitelje smo na nekoliko lokacija fakulteta pripremili bogat cjelodnevni program. Svi koji žele postati studenti našeg fakulteta najprije su mogli saznati jesu li dovoljno jaki da bi bili šumari, a potom su ih kolege proveli kroz čudesan svijet drva gdje su naučili što je to drvo, kako prepoznati i razlikovati vrste drva. Posjetitelji su mogli provjeriti i svoje znanje u prepoznavanju bilja i izradi herbarija, a zavirili su i u mikrosvijet biljaka te naučili kako izvaditi DNK iz banane, očitati barkod u drvu ili odrediti njegov kemijski sastav.

 


Budući studenti drvne tehnologije uživali su u zanimljivim demonstracijama, radionicama i predavanjima koja su im približila magičan svijet drva i drvnotehnoloških procesa. Tako su mogli naučiti više o alatima i strojevima koji se koriste u obradi drva, prisustvovati letu bespilotne letjelice, otkriti mogućnosti CNC tehnologije te saznati kako izgleda nastava u CAD CAM Roomu gdje su se posvetili 3D modeliranju i 3D ispisu. Otkrili su i koliko su kreativni u osmišljavanju različitih drvenih proizvoda te kako izgledaju moderni proizvodni procesi koji obuhvaćaju nekoliko koraka, od idejnog rješenja do konačnog proizvoda. Stručnjaci fakulteta pojasnili su im i značaj različitih kompozitnih materijala i drvnih ploča, a pružili su im odgovor i na jedno od vječnih pitanja – zašto potpetice ostavljaju tragove na drvenom podu.

 


Na Danu otvorenih vrata posjetiteljima su na raspolaganju bili naši profesori, djelatnici i studenti fakulteta koji su im rado odgovarali na sva pitanja i predstavili brojne posebnosti koje ih očekuju tijekom studija. Jedna je od njih vrlo česta terenska nastava zahvaljujući kojoj naši studenti šumarstva obiđu gotovo sve krajeve Hrvatske, ali i druge zemlje u okruženju, dok naši studenti drvne tehnologije obilaze i drvno-tehnološke pogone i tvrtke koje se bave izradom namještaja. Fakultet šumarstva i drvne tehnologije samo u Zagrebu raspolaže s oko 24.000 četvornih metara prostora, a dodatni se prostori nalaze i na pet fakultetskih nastavno-pokusnih šumskih objekata u Zagrebu, Zalesini, Lipovljanima, Velikoj i na Rabu. Na fakultetu provodimo tri preddiplomska sveučilišna i jedan preddiplomski stručni studij, četiri diplomska studija, jedan poslijediplomski doktorski te veliki broj poslijediplomskih specijalističkih studija.

 

 

Aktualno

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije