YouTube
Instagram
Facebook
×

otvorenje izložbe u Etnografskom muzeju Zagreb - Novi prostori intime


 

U srijedu, 12. lipnja 2024. u 19,00 sati u Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14, 10000 Zagreb održat će se tvorenje izložbe Novi prostori intime.

 

Izložba Novi prostori intime ostvarena je u suradnji Etnografskog muzeja u Zagrebu s Filozofskim fakultetom (FF/Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju), Akademijom likovnih umjetnosti (ALU/Odsjekom za animirani film i nove medije), Arhitektonskim fakultetom (AF-SD/Odsjekom Studija dizajna i AF/Katedrom za arhitektonsko projektiranje) te Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije (FŠDT/Drvnotehnološkim odsjekom) Sveučilišta u Zagrebu.

 

Na izložbi su izloženi radovi koji su nastali na Radionici Intimni prostori svakodnevice koja je bila održana od listopada 2023. do ožujka 2024. godine, tijekom 64 sata nastave na kojoj je sudjelovalo 25 studenata podijeljenih u pet interdiciplinarnih grupa koji su radili s mentoricama i mentorom. Inkluzivni pristup bio je razvijen  od samoga početka odnosno od izrade projektnog zadatka, koncepcije do postava izložbe Novi prostori intime pri čemu je Etnografski muzej aktivno uključio mentore i studente u zajedničko promišljanje teme i dizajna prostora, čime ti sadržaji postaju sukreirani.

Voditeljice projekta su dr. sc. Zvjezdana Antoš, ravnateljica Etnografskog muzeja i doc. art. Andrea Hercog  iz Arhitektonskog fakulteta – Odsjek Studija dizajna, suradnica je Mia Čujkević Plečko, kustosica.

Mentori i mentorice s pojedinih fakulteta su: izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar i izv. prof. dr. sc. Petra Kelemen (FF); prof. art. Ana Husman (ALU); prof. art. Branimir Rajčić (AF); doc. art. Andrea Hercog,  izv. prof. mr. sc. Ivana Fabrio i asist. Nina Bačun (AF-SD); izv. prof. dr. sc. Danijela Domljan (FŠDT).

Studenti koji sudjeluju u projektu: 

ALU: Monika Miloševski, Ivana Galić,  Lucija Bogunović, Karla Šoštarić i Rada Iva Sibila

FŠDT: Dorian Mirt, Domagoj Škrtić, Matej Trezner, Leon Marijan

FF: Mateja Bešlaj Domankušić, Daria Erjavec, Lucija Kovačević, Leon Vlašić, Ana Zubčić

AF-SD: Korana Mileusnić, Marta Matulić, Eva Rodinis , Lucija Kurtović, Ema Tomašek

AF: Vuković Antonia, Kasumagić Laila, Mikoč Jana, Veble Lucija, Vončina Laura

 

Cilj projekta bio je pridonijeti razumijevanju međudjelovanja ljudi i prostora, kao i uloge koje intimni prostori mogu imati u oblikovanju identiteta i u međuljudskim odnosima. Pritom su se različiti aspekti intimnih prostora svakodnevice promatrali transdisciplinarno, iz perspektiva različitih struka i područja. Također, dugoročni je cilj razviti kreativne alate pomoću kojih će se moći kritički pristupiti istraživanju intimnih prostora svakodnevnice u suvremenom društvu i detektirati „nove“ aspekte intimnih prostora.

 

Projektni zadatak bio je istražiti, analizirati i kreativno reagirati – (re)interpretirati intimne  prostore svakodnevice, propitati njihove uloge u svakodnevnom životu pojedinaca i zajednice danas, uzevši u obzir i prisutnost digitalne tehnologije te njezin utjecaj na promjenu poimanja intimnog prostora te proširenje definicije intime.

Aktualno

06.06.2024

FŠDT suorganizator i domaćin 1. seminara šumske pedagogije u Hrvatskoj

Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu održan je 29. svibnja 1. seminar šumske pedagogije u organizaciji Centra za šumsku pedagogiju Silva.Rei iz Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Domaćin i suorganizator seminara bio je FŠDT, dok su partneri bili Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Javna ustanova Park prirode Medvednica.

17.05.2024

Erasmus+ stručna praksa 2024./25.

1. KRUG Natječaja za mobilnost studenata - Erasmus+ stručna praksa, akademska godina 2024./25.

15.05.2024

GREEN2024

 1st Announcement for conference GREEN2024

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije