×

Inovativni proces površinske obrade drvnih ploča-HRZZ projekt

Akronim: InnoCOAT

Voditelj: doc. dr. sc. Josip Miklečić

Projekt financira: Hrvatska zaklada za znanost i Partner (tvrtka Dynea AS iz Norveške)

Znanstvena područja: Interdisciplinarni, Biotehničke znanosti

Znanstvena polja: Drvna tehnologija

Ustanova: Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet

Trajanje: 26. 8. 2019. – 25. 8. 2022.

Suradnici: prof. dr. sc. Vlatka Jirouš-Rajković, prof. dr. sc. Hrvoje Turkulin, doc. dr. sc. Vjekoslav Živković, doc. dr. sc. Nikola Španić, Antonio Copak, mag.ing.techn.lign., Kristina Đurkić, Daniel Schaupp, Merete Selvaag


Sažetak

U trenutno postojećoj tehnologiji površinske obrade drva premazni materijal često se nanosi u nekoliko slojeva, uključujući korake sušenja između svakog sloja ili korištenje UV otvrdnjavanje. Nadalje, kada se oplemenjivanje površine drva koriste fenolni film (PSF) i melamin, proizvođač treba imati na zalihi više filmova različite gramature, veličine i izgleda.

Aktivnosti predloženog projekta bit će usmjerene na razvoj nove tehnologije u kojoj će se premaz nanositi u jednom sloju s ciljem da se kombiniraju prednosti oplemenjivanja površine i tehnologije nanošenja premaza. Ova nova tehnologija treba pružiti različite funkcionalnosti premaza i osigurati učinkovit proizvodni proces. Premaz se nanosi u slobodnom tekućem obliku, tako da nema nikakvih ograničenja u veličini površine, niti u količini nanosa.

Istraživanje će započeti karakterizacijom filma novog premaza tijekom procesa nanošenja i otvrdnjavanja kako bi se odredila odgovarajuća metoda nanošenja premaza, vrsta podloge i proces nenošenja. Istraživanje će se nastaviti testiranjem slobodnih filmova premaza kako bi se razvila indikativna metoda za mjerenje elastičnosti, čvrstoće, otpornosti na vlagu i propusnosti prevlake. Prije ispitivanja svojstava sustava drvo-premaz bit će ispitivana svojstva različitih drvenih supstrata, te će se utvrditi odgovarajući parametri procesa nanošenja i sušenja. Istraživat će se površinska svojstva obloženih drvenih ploča s novom tehnologijom nanošenja premaza i usporedit će se s konkurentnim materijalima / tehnologijama.

Rezultati ovog istraživanja bit će stvoreno znanja o parametrima procesa nanošenja premaza i formuliranja premaza za taj način nanošenja. Potencijalne grupe korisnika ove tehnologije su svi proizvođači drvenih ploča koje se koriste u građevinarstvu, automobilskoj industriji i u proizvodnji montažnih kuća. Korištenje ove tehnologije nanošenja premaza bi skratilo proizvodnju mnogih proizvođače drvnih ploča.

 

Ključne riječi: površinska obrada drva, drvne ploče, premazni materijal

Aktualno

04.01.2021

On-line studentska anketa za zimski semestar akad. god. 2020./2021.

Anonimna studentska anketa - vrednovanje rada nastavnika na našem Fakultetu

11.11.2020

Hrvatsko stablo 2020. godine

Iako je najstarija predstavnica Općine, Najstarija Medulinka iz Istarske županije pobjednica je ovogodišnjeg natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine, s osvojenih 9.373 glasova

04.11.2020

ERASMUS+ STRUČNA PRAKSA

Objavljen je 2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA103) za akademsku godinu 2020./21.

08.10.2020

Dan doktorata 2020. na Šumarskom fakultetu

Dan doktorata biotehničkog područja 2020.

 

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije