×

Inovativni proces površinske obrade drvnih ploča-HRZZ projekt

Akronim: InnoCOAT

Voditelj: doc. dr. sc. Josip Miklečić

Projekt financira: Hrvatska zaklada za znanost i Partner (tvrtka Dynea AS iz Norveške)

Znanstvena područja: Interdisciplinarni, Biotehničke znanosti

Znanstvena polja: Drvna tehnologija

Ustanova: Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet

Trajanje: 26. 8. 2019. – 25. 8. 2022.

Suradnici: prof. dr. sc. Vlatka Jirouš-Rajković, prof. dr. sc. Hrvoje Turkulin, doc. dr. sc. Vjekoslav Živković, doc. dr. sc. Nikola Španić, Antonio Copak, mag.ing.techn.lign., Kristina Đurkić, Daniel Schaupp, Merete Selvaag


Sažetak

U trenutno postojećoj tehnologiji površinske obrade drva premazni materijal često se nanosi u nekoliko slojeva, uključujući korake sušenja između svakog sloja ili korištenje UV otvrdnjavanje. Nadalje, kada se oplemenjivanje površine drva koriste fenolni film (PSF) i melamin, proizvođač treba imati na zalihi više filmova različite gramature, veličine i izgleda.

Aktivnosti predloženog projekta bit će usmjerene na razvoj nove tehnologije u kojoj će se premaz nanositi u jednom sloju s ciljem da se kombiniraju prednosti oplemenjivanja površine i tehnologije nanošenja premaza. Ova nova tehnologija treba pružiti različite funkcionalnosti premaza i osigurati učinkovit proizvodni proces. Premaz se nanosi u slobodnom tekućem obliku, tako da nema nikakvih ograničenja u veličini površine, niti u količini nanosa.

Istraživanje će započeti karakterizacijom filma novog premaza tijekom procesa nanošenja i otvrdnjavanja kako bi se odredila odgovarajuća metoda nanošenja premaza, vrsta podloge i proces nenošenja. Istraživanje će se nastaviti testiranjem slobodnih filmova premaza kako bi se razvila indikativna metoda za mjerenje elastičnosti, čvrstoće, otpornosti na vlagu i propusnosti prevlake. Prije ispitivanja svojstava sustava drvo-premaz bit će ispitivana svojstva različitih drvenih supstrata, te će se utvrditi odgovarajući parametri procesa nanošenja i sušenja. Istraživat će se površinska svojstva obloženih drvenih ploča s novom tehnologijom nanošenja premaza i usporedit će se s konkurentnim materijalima / tehnologijama.

Rezultati ovog istraživanja bit će stvoreno znanja o parametrima procesa nanošenja premaza i formuliranja premaza za taj način nanošenja. Potencijalne grupe korisnika ove tehnologije su svi proizvođači drvenih ploča koje se koriste u građevinarstvu, automobilskoj industriji i u proizvodnji montažnih kuća. Korištenje ove tehnologije nanošenja premaza bi skratilo proizvodnju mnogih proizvođače drvnih ploča.

 

Ključne riječi: površinska obrada drva, drvne ploče, premazni materijal

Aktualno

20.05.2020

Stručna praksa Erasmus+

Objavljen 1. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA103) za akademsku godinu 2020./21.

15.05.2020

On-line studentska anketa za ljetni semestar akad. god. 2019./2020.

Anonimna studentska anketa - vrednovanje rada nastavnika na našem Fakultetu

17.03.2020

Tijekom sljedeće tri godine studenti Šumarskog fakulteta sudjelovat će u projektu stručne prakse

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih gotovo 100 milijuna kuna za unaprjeđenje kvalitete stručne prakse hrvatskih studenata.

04.03.2020

Osmisli svoj idealan radni kutak

Pozivamo svu djecu osnovnih škola i srednjoškolce da se prijave na naš likovni natječaj „Osmisli svoj idealan radni kutak“!

04.03.2020

Tri zaposlenice nenastavnog osoblja krenule na tečaj

Tri osobe zaposlene u studentskoj referadi Šumarskog fakulteta 4. veljače 2020. započele su s pohađanjem poluidnidivudalnog tečaja engleskog jezika u trajanju od jednog semestra. 

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije