×

Iz tiska izašla monografija "Jarebika"

Sveučilišna monografija "Jarebika (Sorbus Aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba"

Autori:
doc.dr.sc. Damir Drvodelić
prof. dr. sc. Tomislav Jermić
prof. dr. sc. Milan Oršanić

 

 

Kratki sadržaj monografije:
U ovoj monografiji jarebika je prikazana na cjelovit način: od botaničke pripadnosti, preko svojstava plodova i drveta, uporabe i uzgoja u šumarstvu i voćarstvu pa do njezinog prikaza u književnosti, mitologiji, grboslovlju i filateliji. Zanimljivo je poglavlje o podrijetlu roda Sorbus L. Posebno poglavlje bavi se prirodnom rasprostranjenošću ove vrste u svijetu. Istaknuta je uporaba jarebike iz svih aspekata, počevši od onoga najvažnijeg, a to je drvo, preko njezine ukrasne vrijednosti, plodova i na kraju ekološke uloge u šumskim sastojinama. Monografija donosi zanimljive spoznaje o ekološkim zahtjevima jerebike. Poglavlje o razmnožavanju jarebike sadrži niz potpoglavlja kako bi čitatelji dobili informacije o svim do sada poznatim načinima razmnožavanja te sami mogli uzgojiti ovu vrijednu vrstu šumske voćkarice. U ovom poglavlju izneseni su podaci višegodišnjih domaćih istraživanja. Detaljno je prikazana rasadnička proizvodnja sadnica s nizom potpoglavlja kako bi čitateljima bile što razumljivije razlike u tehnologiji uzgoja sadnica sjemenom i cijepljenjem. U posebnom potpoglavlju govori se o bolestima jarebike u rasadniku i o mjerama njihovog suzbijanja. Donose se i novija istraživanja o utjecaju mikorize na njezin rast i razvoj. U poglavlju o uzgajanju jarebike prikazane su dosada poznate sorte te uzgajanje za dobivanje visokokvalitetnoga drva i plodova. U potpoglavlju o sadnji opisan je način sadnje sadnica pri podizanju voćnjaka jarebike. Objašnjeni su uzgojni oblici i posebno je razrađena metodologija održavanja tla i nasada te zaštita od biljnih bolesti i štetnika. U monografiji su posebno istaknute oplemenjivačke mjere koje treba poduzeti s ciljem dobivanja novih sorti. Nastojalo se prikazati jarebiku kroz mitologiju, grboslovlje i filateliju. Monografija završava poglavljem o proizvodima i hrani od jarebike gdje se mogu pronaći mnogi recepti s jarebikom te načini dobivanja različitih i skupocjenih proizvoda od ove stare i zaboravljene voćkarice.

 

 

Aktualno

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije