YouTube
Instagram
Facebook
×

Erasmus+ STUDIJSKI BORAVAK (SMS)

Unutar Erasmus+ programa studenti svih razina studija imaju mogućnost studijskog boravka te odrađivanja stručne prakse u nekoj od programskih zemalja.


Razmjena studenata u svrhu studijskog boravka uključuje slušanje i polaganje kolegija, odnosno izradu završnog rada na nekoj od partnerskih institucija Fakulteta. Studijski boravak ne uključuje samostalno istraživanje koje nije sastavni dio studija.

 

Trajanje razmjene je minimalno 3 mjeseca, a maksimalno 12 mjeseci. Erasmus+ studentima se omogućuje mobilnost u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija (preddiplomski, diplomski, poslijediplomski). Mobilnost je tijekom studija  moguće ostvariti više puta - važno je poštivati uvjet od najviše 12 mjeseci po svakoj razini studija - u zbroj mjeseci ulazi i mobilnost studijskog boravka (SMS) i stručne prakse (SMP). Na studijski boravak u pravilu se odlazi u trajanju koje je određeno sporazumom između matičnog i stranog fakulteta što je najčešće 5 mjeseci.


ODABIR SVEUČILIŠTA

Studenti Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije svoj studijski boravak mogu ostvariti isključivo na onim inozemnim visokim učilištima s kojima Fakultet šumarstva i drvne tehnologije ima potpisan sporazum i to isključivo za dogovoreno područje i razinu studija. Odlazak na mjesto koje je dogovorio drugi fakultet ili akademija nije moguć. Popis inozemnih sveučilišta s kojima je Fakultet šumarstva i drvne tehnologije sklopio sporazume.

 

Studenti zainteresirani za Erasmus+ studijski boravak o razmjeni se trebaju informiraju u Uredu za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju. Prije prijave na natječaj, studenti su dužni proučiti i u dogovoru sa ECTS koordinatorom na fakultetu/akademiji usporediti studijske programe matičnog i inozemnog sveučilišta, te se savjetovati o kolegijima koje bi mogli slušati i polagati u inozemstvu.


PRIJAVA

Studenti se za razmjenu prijavljuju na natječaj koji raspisuje Sveučilište u Zagrebu. Natječaj se u pravilu raspisuje jednom godišnje u siječnju/veljači za sljedeću akademsku godinu.

 

Postupak odabira kandidata vrši povjerenstvo na fakultetskoj razini, a osnovni kriteriji za odabir studenata su: pismo motivacije, akademski uspjeh, poznavanje engleskog, odnosno stranog jezika na kojem se održava nastava na stranom sveučilištu.


ODLAZAK NA RAZMJENU

Studenti Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije za vrijeme trajanja međunarodne razmjene ostaju upisani na Fakultet šumarstva i drvne tehnologije. Studenti koji se nalaze u kategoriji onih koji imaju obavezu participacije u troškovima studija, za vrijeme trajanja razmjene dužni su nastaviti plaćati participaciju. Erasmus+ studenti oslobođeni su plaćanja školarine na inozemnom visokom učilištu.

 

Svaki student prije odlaska na studijski boravak treba sklopiti Ugovor o učenju(Learning Agreement), kojeg potpisuju student, matični fakultet/akademija i ustanova u inozemstvu.

 

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije dužan je priznati uspjeh za uspješno završenu aktivnost tijekom razdoblja studentske razmjene, sukladno dokumentu Learning Agreement. Priznavanje se vrši na razini fakulteta.

 

Financijska potpora koju student može primiti iz Erasmus+ sredstava je dodatak za troškove studiranja koje bi student imao i na matičnom sveučilištu, te stoga pokriva samo dio troškova života. Mjesečna financijska potpora iz Erasmus+ sredstava za ak. god. 2023./24. za programske zemlje raspodijeljena je u kategorije, ovisno o zemlji u koju student odlazi:

1. za studente koji odlaze u Poljsku mjesečni iznos potpore iznosit će 500 €,

2. za studente koji odlaze u Austriju, Češku, Italiju, Njemačku, Portugal, Slovačku i Sloveniju mjesečni iznos potpore iznosit će 550 €,

 

Studenti s invaliditetom i studenti u nepovoljnom položaju maju pravo na dodatnu financijsku potporu.


 

ERASMUS+ ISKUSTVA STUDENATA ŠUMARSKOG FAKULTETA

  • Petra Perković: Mendel University in Brno, Faculty of Forestry and Wood Technology, Republika Češka, ljetni semestar 2022./2023. (diplomski studij Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša)

    

Nakon dugog planiranja, prijave i skupljanja dokumentacije, kolegica Elena ( diplomski smjer Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem) i ja smo dočekale dan odlaska na semestar u Brnu.

Priprema dokumenata i nije tako strašna i komplicirana, kao što na prvu izgleda, a i svakako vrijedi za sve ono što slijedi.

Odabrale smo Brno, drugi po veličini grad u Češkoj, zbog jednostavnosti zamjene predmeta iz našeg zadnjeg semestra studiranja te zbog učestale suradnje i dobre komunikacije između našeg fakulteta i Mendel sveučilišta ovdje.

Brno je zaista studentski grad, s mnoštvom zanimljivih događaja svaki tjedan, od nacionalnog kazališta, do muzeja (u kojima studenti uvijek imaju 50% popusta) i izlazaka u stotine klubova različitih tematika.

Prednost Brna je i odlična povezanost s ostalim europskim gradovima - tako da smo tijekom razmjene vidjele Prag, Portugal, Copenhagen, Krakow, Beč i Bratislavu. Vlakovi su također jako pristupačni za studente, a cijene se kreću od 5 eura za npr. Beč i Prag, do 20ak eura za Krakow.

 

Ovdje smo slušale zamjenske predmete i neke koje na našem fakultetu nismo imale priliku, npr. Social Communication i somelijerstvo. Sve smo polagale na engleskom, a komunikacija s profesorima je tekla odlično.

Tijekom razmjene smo živjele u domu našeg sveučilišta, Koleje Jak, s cimericama iz susjedne Srbije i Slovenije.

Erasmusovaca u Brnu ima zaista puno, tako da nema brige za uklapanje u ekipu, pritom pomaže i život u domu i ESN događaji (Boat party na jezeru malo van grada, Tram party..).

Na kraju svog Erasmus iskustva bih svakom preporučila da se prijavi, jer je Erasmus program puno više od jednog semestra vani - donosi veliko životno iskustvo, zanimljive ljude i možda sasvim nove planove i aspiracije za dalje.

Ako trebate savjet ili neku pomoć s pripremom, uvijek sam dostupna na mailu pperkovic07@gmail.com.

 

  •  ​​​​Eva Dafčik Močnik: Mendel University in Brno, Faculty of Forestry and Wood Technology, Republika Češka, ljetni semestar 2021./2022. (preddiplomski studij Šumarstvo)

    

Zadnji semestar preddiplomskog studija Šumarstvo (ljetni semestar 2021./2022.) provela sam na studijskoj razmjeni na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Mendel sveučilišta u Brnu. Sama ideja o razmjeni mi je došla na drugoj godini kad sam shvatila koliko zapravo brzo vrijeme prolazi prilikom studiranja i da je ostalo još toliko toga šta bi htjela iskusiti prije završetka faksa. Odluka je na kraju pala da razmjenu odradim u Brnu budući da mi se svidio faks sa svojim programom te isto tako koliko je sam grad po sebi studentski grad. Odluku svakako nisam požalila. Sam pronalazak zamjena za predmete je prošao vrlo lako i općenito nisam imala problema sa organizacijom. Boravak u Brnu je svakako bilo jedno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život, od upoznavanja ljudi, putovanja pa sve do studiranja. Svi profesori su bili pristupačni i voljni komunicirati, a sama nastava je bila odlično organizirana. Kao dodatan predmet sam uzela i Tree climbing te dobila i certifikat iz toga, što je svakako jedno od iskustva koje nije moguće u Hrvatskoj. Slobodno vrijeme sam provodila družeći se sa ostalim internacionalnim studentima i putujući ne samo po Češkoj već po okolnim državama. Ljudi koje sam upoznala na razmjeni svakako su ostavili veliki utisak na mene te sa dosta njih sam i dalje u kontaktu. Tako sam ljeto nakon razmjene čak i bila tri tjedna u Estoniji kod prijateljice. I studijski dio razmjene svakako nije bio zaboravljen te upoznavanjem ostalih internacionalnih studenata šumarstva stekla sam dojam o samoj raznolikosti naše struke i dobila bolji uvid u druge načine upravljanja šumama. Poučena iskustvom koje sam dobila na razmjeni, razmjenu bi preporučila svakom studentu!

 

  • Mia Lovreković i Veronika Šušnjara: University of Natural Resources and Life Sciences, Beč, Austrija, ljetni semestar 2020./2021. (diplomski studij Šumarstvo; smjer: Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenje)

         

Zimski semestar akademske godine 2020./2021. provele smo na studentskoj razmjeni u Beču u Austriji na Sveučilištu za prirodne resurse i primjenjene bioznanosti u Beču (BOKU).

U vrijeme prijave za Erasmus, Covid pandemija bila je u punom jeku. Naravno da su nas brinula brojna pitanja: „Hoće li uopće biti moguće otići na mobilnost?“, „Što ako se situacija pogorša?“, „Hoćemo li moći iskusiti kako je to biti 'Erasmusovka'?“…

Kada smo shvatile da smo obje odabrale isti program za razmjenu zaključile smo da i ako ne bude mogućnosti upoznavanja novih ljudi, izlazaka i druženja da ćemo se lakše snaći zajedno. Prevagnula je želja za odlaskom, zajedno smo se uputile u novu avanturu i nismo požalile.

Moramo priznati da je papirologija bila duga i iscrpna, ali to ne mora biti kočnica jer se na kraju isplati steći iskustvo kako je živjeti i studirati u drugoj državi. Uz to Erasmus koordinatorica s Fakulteta vrlo je pristupačna i zaista nam je pomogla riješiti svaki problem koji nam se našao na putu.

Izabrale smo grad Beč zbog predivne arhitekture- dvoraca, muzeja i starih očuvanih građevina i zbog toga što je to mjesto brojnih nacija i kultura, također ulogu je igrala i podudarnost kolegija domaćeg i stranog sveučilišta.

BOKU Wien postao je naš fakultet domaćin na 5 mjeseci, ponudio nam je širok spektar kolegija koji su nam omogućili nova saznanja o šumarstvu u Europi. Kolegije smo slušali i polagali na englskom jeziku, većina se temeljila na timskom radu, terenskim nastavama i rješavanju praktičnih problema, takav pristup otvorio nam je prostor za diskusiju o raznim aspektima hrvatskog i europskog šumarstva. Imale smo sreću da se dio kolegija održavao uživo što nam je omogućilo upoznavanje sa brojim internacionalnim  studentima i odlaske na terenske nastave izvan Beča.

         

Na razmjenu smo otišle u najgore i najbolje moguće vrijeme. Najgore jer su zbog pandemije  trgovine, restorani, hoteli, kafići i muzeji bili većinu vremena zatvoreni, a najbolje jer u trenutku kada se činilo da je sve stalo, Erasmus nam je omogućio da ipak iskusimo nešto novo- internacionalni studenti, učenje njemačkog jezika, upoznavanje sebe, odlazak na terenske nastave s fakultetom, posjećivanje mnogih parkova, muzeja i dvoraca koji krase Beč.

Živjele smo u studentskom domu koji je koštao 280 eura mjesečno, što je pristupačna cijena za život u Beču gdje se prosječne cijene domova i stanova kreću od 400 do 600 eura mjesečno. Dom smo pronašle na internetskoj stranici stranog Sveučilišta. Život u Beču je skup, no uz stipendiju i štednju prije odlaska te uz pametno raspolaganje novcem neće doći do financijskih poteškoća.

U domu smo s tridesetak studenata raznih zemalja dijelili kat i kuhinju. Tolika zajednica bi uvijek unosila dinamiku i smijeh u danima lockdowna koji je u Austriji trajao od sredine studenog pa do kraja naše razmjene (veljača). Palačinke, burgeri, meksička hrana, filmovi- uvijek bi se nešto smislilo da se upotpune hladni zimski dani u Beču kada ništa ne radi.

Beč se može opisati kao prekrasana i živa metropola (čak i usred pandemije) sa zadivljujućom arhitekturom, prelijepim parkovima, prefinom kavom i preukusnom hranom (njihovi poznati 'Kaiserschamarrn', 'Apfeltrudel', 'Wiener Schnitzel') i zelenim vinogradima na brdašcima koji okružuju grad.

Svima bi preporučile odlazak na razmjenu tijekom studiranja prvenstveno zbog izlaska iz vlastite rutine, a onda i zbog nove kulture, unaprijeđenja engleskog jezika, stjecanja internacionalnih prijatelja te upoznavanja njihovih kultura i stilova života. Život u drugoj državi nauči te biti slobodnijom, samostalnijom, snalažljivijom i druželjubivijom osobom.

 

  • Ana Bašić: Mendel University, Faculty of Forestry and Wood Technology and Wood Technology, Brno, Češka Republika, ljetni semestar 2019./2020. (diplomski studij Šumarstvo; smjer: Tehnika, tehnologija i management u šumarstvu)

  

Erasmus+ studijski boravak u Brnu 2020. godine u ljetnom semestru drugo je takvo iskustvo za mene. Nakon prvog boravka u Beču definitivno sam htjela to ponoviti jer kako jedna od Erasmus uzrečica kaže „Jednom Erasmus, uvijek Erasmus“. Ovaj semestar je vjerujem svima bio poseban zbog novonastale situacije s koronavirusom, no u Brnu je zbilja bio drugačiji. Ovaj put pridružio mi se i dečko Božidar kojeg sam uspjela uvjeriti da se prijavi.

Većina profesora vrlo se dobro angažirala oko nas, bili su jako susretljivi, prijateljski raspoloženi i puni podrške. Također, vrlo su zainteresirani za hrvatsko šumarstvo i šumarstvo država iz kojih su pristizali drugi kolege toliko da je bilo vrlo ugodno diskutirati s njima. Organizirali su online predavanja i konzultacije, a na kraju semestra većinom su organizirali i terenske nastave budući da su epidemiološke mjere u Češkoj već bile popustile, a to nam je bilo još jedno posebno iskustvo da nakon cijelog semestra na računalu zbilja i doživimo ono o čemu smo pričali.

Što se tiče priznavanje predmeta sve je prošlo vrlo dobro zahvaljujući odličnoj komunikaciji sa Uredom za međunarodnu suradnju na našem fakultetu koji nam je pružio podršku od samog početka. Prije same prijave na natječaj pomogli su nam pronaći sveučilište čiji kolegiji bi se poklapali s našima.

   

Smještaj je organirizan od strane sveučilišta u studentskim domovima, samo se na vrijeme treba prijaviti te uplatiti depozit u iznosu od 3000 čeških kruna. Cijene domova kreću se od 2600-4000 čeških kruna što je otprilike 700-1100 kuna. Svakako preporučujem dom koji je osim ESN događaja jedno od najboljih mjesta za upoznavanje ljudi, a isto tako jeftiniji je od iznajmljivanja stana. 

Svi internacionalni studenti koji su se u ovo vrijeme našli u domovima postali su prava Erasmus obitelj. Svakodnevna druženja sigurno će mi ostati u sjećanju, a hrpa prijateljstava će se, uvjerena sam, održati i dalje. Budući da smo za vrijeme karantene bili ograničeni kretati se, družili smo se više nego što bi inače, čak smo i Uskrs koji smo planirali provesti sa obiteljima proveli zajedno. Neki od prijatelja već su me posjetili u Hrvatskoj, a i ja jedva čekam posjetiti njihove države.

Zadnjih mjesec dana kad smo većinom bili gotovi sa ispitima te kad su mjere popustile proputovali smo Češku s obzirom da je međugradski prijevoz, pogotovo vlakovima, vrlo jeftin za studente. Od jednog do drugog kraja države dođe se za 4€, a relaciju Prag – Brno koja traje oko 2 i pol sata znali smo platiti po 1€.
Znam da je ono čega se studenti najviše boje da bi se odvažili na ovakvo iskustvo poznavanje engleskog jezika te budžet. Smatram da je ovo idealna prilika upravo za poboljšanje vještina pričanja stranog jezika, ne samo engleskog već i ostalih. To je ono što na Erasmusu svi podržavaju, i nitko ne osuđuje ako ne pričate savršeno sve dok se trudite komunicirati. Što se tiče budžeta, uz malo dobrog planiranja stipendija može pokriti sve troškove. Sretno!

 

  • Lucija Šupe: Czech University of Life Sciences Prague - zimski semsetar 2019./2020. (diplomski studij Šumarstvo; smjer: Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem)

      

Zimski semstar druge godine diplomskog studija odabrala sam za odlazak na Erasmus+ program studentske mobilnosti. Moj prvi izbor bio je Czech University of Life Sciences (CULS) u Pragu, gdje sam na kraju i provela predivna četiri mjeseca. U sklopu programa njihovog Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije uspješno sam pronašla adekvatnu zamjenu za sve obavezne kolegije zimskog semestra, a umjesto izbornih predmeta moguće je slušati bilo koje kolegije u sklopu svih fakulteta unutar CULS-a, gdje se nalaze još i studij ekonomije, veterine, okolišnih znanosti, agronomije, itd.

Nakon povratka s Erasmus+ programa svi predmeti su mi uspješno priznati od strane matičnog fakulteta i upisani u ISVU sustav. Koordinatori iz Praga, kao i koordinatorica na našem Fakultetu bili su i više nego susretljivi i od velike pomoći. Iako je odlazak na Erasmus puno popularniji tijekom ljetnog semestra, uvelike preporučam odlazak i tijekom zimskog semestra. Semetar traje kraće nego u Hrvatskoj i gotov je prije zimskih praznika, a prvi je mjesec rezerviran za polaganje ispita, iako sam većinu predmeta ipak položila na predrokovima sredinom prosinca. Jako me oduševila pristupačnost i inovativnost profesora, njihova želja za upoznavanjem stranih studenata i naših kultura, kao i šumarstva naše zemlje, kroz prezentacije koje smo pripremali.

Živjela sam u studentskom domu u sklopu kampusa čija je cijena bila 1000 kn/mj. Za smještaj u studenskom domu sam se vrlo jednostavno prijavila preko e-mail-a koji sam dobila nakon potvrde o primanju na strano sveučilište. Smještaj u stanovima u Pragu je jako skup i svima koji se odluče na Prag preporučam život u studentskom domu, prvenstveno zbog blizine faksa, a onda i zbog cijene.

Za upoznavanje prijatelja na Erasmusu najzaslužnija je bila ESN grupa studenata koja je organizirala Welcome Week, tjedan dana prije početka predavanja. Tijekom tog tjedna održana su razna druženja, a kroz semestar i putovanja, u sklopu kojih sam upoznala predivne ljude s kojima sam se družila do kraja razmjene. Uvelike preporučam ovaj program svim našim studentima. Za mene je odlazak na Erasmus jedna od najboljih odluka i jedino mi je žao što se nisam prijavila i ranije!

 

  • Andrea Mertini: University of Eastern Finland, Forest Sciences, Joensuu - zimski semsetar 2019./2020. (preddiplomski studij Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša)

  

Studiranje u Joensuu, živahnom gradiću na istoku Finske, jedinstveno je životno iskustvo. Poseban dojam ostavlja more guste šume u koju ste uronjeni te krajolik bogat jezerima što je posebno zanimljivo studentu šumarstva zbog skladnog suživota ljudi sa šumom. Dočekuje vas moderan kampus s visokom razinom istraživačke djelatnosti, kvalitetnom nastavom i ugodnom radnom atmosferom koja uključuje studente iz cijele Europe i svijeta. Upravo ljudi, globalno okruženje i razmjena ideja najveći su aduti Erasmus+ studentskog boravka, a prijateljstva koja se steknu za vrijeme aktivnosti kao sto su sauna, kupanje u jezeru ili svakodnevna vožnja biciklom ostaju za cijeli život.

 

  • Ivan Dijanošić: Mendel University, Faculty of Forestry and Wood Technology and Wood Technology, Brno, Češka Republika, ljetni semestar 2018./2019. (diplomski studij Oblikovanje proizvoda od drva)

    

Posljednja godina diplomskog studija, semsetar u kojem treba napraviti istraživanje i napisati diplomski rad ujedno je i period mojeg sudjelovanja na Erasmus + programu.

Odluku za prijavu na program nije bilo teško donijeti, teže je bilo odlučiti koju državu odabrati i postati stanovnik iste na barem pet mjeseci. Srećom, dilemu oko države olakšalo mi je poznanstvo mentorice s profesorom u Brnu – tada budućim mentorom. Nakon brzog procesa prijave i ispunjavanja potrebne dokumentacije, preostalo je čekanje zadanog datuma te polazak/odlazak.

Zadnji tjedan u zimskom semestru i naravno većina ispita za položiti, ali jedno je sigurno… Bilo kako bilo, za dva tjedna sam u Češkoj.

Welcome week – prvi tjedan kojeg organizira ESN (Erasmus Student Network), odnosno studenti volonteri, omogućili su dobrodošlicu svim studentima s razmjene s njihovog Sveučilišta, a održava se tjedan dana prije početka semestra. Bili su to izleti u obližnje gradove, razgledavanje kulturnih i prirodnih znamenitosti, ali i večernja druženja i upoznavanja grada Brna. U prvom tjednu upoznao sam i većinu prijatelja s kojima sam provodio dane, putovao, izlazio, živio… Smješten u studentskom domu s ostalim studentima s razmjene i onim domaćim, u slobodno vrijeme dovoljna je bila jedna poruka/poziv na bilo kakve aktivnosti. Uvijek je netko bio raspoložen za druženje, bili to grupirani Talijani ili Španjolci ili pak druželjubivi Grci, Finci, Bugari, Slovenci, Slovaci, Česi, pa čak i Korejci te Meksikanci. Sve u svemu, raznoliko društvo, mnoštvo različitih kultura, jezika, navika…
U slobodno vrijeme, kojeg je zaista bilo na pretek koristio sam na druženje ili putovanja. Nekad kraća unutar Češke – svi studenti u Češkoj imaju popust do 95% na javni prijevoz, pa je tako rečenica ˝idemo na kavu u Prag˝ bila sasvim normalan i uobičajen dogovor za kavu koja je bila skuplja od povratne karte za vlak od ukupno šest sati putovanja! Za ostale pogodnosti i popuste na putovanja izvan Češke pobrinula se ESN kartica (napomena: uz subvenciju ni ona nije dovoljna za baš sve troškove razmjene – ako se uzme u obzir da je subvencija namijenjena za troškove stanovanja, to je i shvatljivo). U dobrom društvu ukupno sam posjetio pet država, neke i više puta, našlo se tu i snowboardanja i surfanja u Portugalu.

Za grad Brno čuo sam i prije odlaska da je Grad studenata, a s tri Sveučilišta u gradu od oko 400 tisuća građana to je i činjenica. Povezanost javnih linija unutar grada je odlična, tramvaji i autobusi su česti i točni, a oni noćni voze svakih sat vremena. Fakultet šumarstva i drvne tehnologije smješten je na kampusu s još par fakulteta i menzom, a od doma su ga dijelile dvije autobusne linije. Do centra grada bilo je sedam tramvajskih ˝zastavki˝, a unutar centra su cjenovno pristupačni rastorani, kafići i noćni klubovi lako dostupni hodajući.
Što se tiče studiranja, pohađanja nastave i polaganja ispita nije bilo nikakvih problema ni meni ni ostalim prijateljima s razmjene. Doduše imao sam za položit samo Češki jezik koji nije bio težak. Posao oko pisanja i istraživanja teme diplomskog rada rasporedio sam na način da istraživački dio rada obavim tamo, a obradu podataka i pisanje dovršim kad se vratim. Tako je i bilo.
Nakon godinu dana od odlaska u Češku pišem ovaj tekst za koji se nadam da će ohrabriti, ubrzati ili potaknuti studente da se odluče i upuste na program Erasmus-a. Zapravo je teško u ovakvom kratkom tekstu, vjerujem da ne bi bilo ni lakše u puno dužem tekstu dočarati i opisati sve doživljaje i trenutke koje razmjena nudi. Nekako smatram da je i tako bolje, jer definitivno se nešto poput Erasmusa mora doživjeti vlastitim osjetilima.

      

Jedan od slogana Erasmusa poziva studente da kroz razmjenu oslobode svoj um, pronađu sebe i usput se dobro zabave te steknu poznanstva. Kroz taj slogan možda najprije mogu opisati svoje iskustvo s razmjene.

Ako čitaš ovaj moj tekst, student si i još uvijek se možeš prijaviti na razmjenu, napravi to bez puno razmišljanja! Apsolutno ništa ne možeš izgubiti, a ono što dobivaš je, vjerujem nikada zaboravljen slijed trenutaka koji najčešće ne završava. Uskoro se nalazim s ostatkom ekipe, mjesto još moramo dogovoriti, manje bitno, a i spominje se neko okupljanje u mjestu gdje smo se i svi upoznali.

Bio to Brno ili neka druga destinacija, bit razmjene je isti. Želim svima puno sreće i sretan put! :)

 


Više informacija:

Aktualno

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije