×

Erasmus+ mobilnost studenata - STUDIJSKI BORAVAK (SMS)

Unutar Erasmus+ programa studenti svih razina studija imaju mogućnost studijskog boravka te odrađivanja stručne prakse u nekoj od programskih zemalja (Ključna  aktivnost 1).

Studenti šumarskog fakulteta za vrijeme trajanja međunarodne razmjene ostaju upisani na Šumarski fakultet. Studenti koji se nalaze u kategoriji onih koji imaju obavezu participacije u troškovima studija, za vrijeme trajanja razmjene dužni su nastaviti plaćati participaciju. Erasmus+ studenti oslobođeni su plaćanja školarine na inozemnom visokom učilištu.

Trajanje razmjene je minimalno 3 mjeseca, a maksimalno 12 mjeseci. Erasmus+ studentima se omogućuje mobilnost u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija (preddiplomski, diplomski, poslijediplomski). Mobilnost je tijekom studija  moguće ostvariti više puta - važno je poštivati uvjet od najviše 12 mjeseci po svakoj razini studija - u zbroj mjeseci ulazi i mobilnost studijskog boravka (SMS) i stručne prakse (SMP).


Studenti Šumarskog fakulteta svoj studijski boravak mogu ostvariti isključivo na onim inozemnim visokim učilištima s kojima Šumarski fakultet ima potpisan sporazum i to isključivo za dogovoreno područje i razinu studija. Odlazak na mjesto koje je dogovorio drugi fakultet ili akademija nije moguć. Popis inozemnih sveučilišta s kojima je Šumarski fakultet sklopio sporazume objavljuje se uz natječaj.

Svaki student prije odlaska na studijski boravak treba sklopiti Ugovor o učenju (Learning Agreement), kojeg potpisuju student, matični fakultet/akademija i ustanova u inozemstvu. Matični fakultet dužan je priznati uspjeh za uspješno završenu aktivnost tijekom razdoblja studentske razmjene, sukladno dokumentu Learning Agreement. Priznavanje se vrši na razini fakulteta.


Studenti za studijski boravak u okviru Erasmus programa mogu dobiti financijsku potporu. Financijska potpora koju student može primiti iz Erasmus+ sredstava je dodatak za troškove studiranja koje bi student imao i na matičnom sveučilištu, te stoga pokriva samo dio troškova života. Studenti se mogu odlučiti otići na Erasmus+ razmjenu o svom trošku odnosno bez financijske potpore (tzv. zero-grant). Zero-grant studenti imaju sva ista prava i obveze kao i oni studenti kojima je odobrena financijska potpora.

Studenti s posebnim potrebama imaju pravo na uvećan iznos financijske potpore zbog mogućih povećanih troškova kod realizacije mobilnosti.

Studenti slabijeg socioekonomskog statusa (studenti čiji redoviti mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze određeni postotak proračunske osnovice koja se utvrđuje svake godine odgovarajućim propisom, studenti azilanti i studenti stranci pod supsidijarnom zaštitom) imaju pravo na dodatnu financijsku potporu.


Studenti se za razmjenu prijavljuju na natječaj koji raspisuje Sveučilište u Zagrebu. Natječaj se u pravilu raspisuje jednom godišnje u siječnju/veljači za sljedeću akademsku godinu. Prije prijave na natječaj, svi studenti zainteresirani za razmjenu, dužni su proučiti i u dogovoru sa ECTS koordinatorom na fakultetu usporediti studijske programe matičnog i inozemnog sveučilišta, te se savjetovati o kolegijima koje bi mogli slušati i polagati u inozemstvu. Postupak odabira kandidata vrše povjerenstva na fakultetskoj razini, a osnovni kriteriji za odabir studenata su: pismo motivacije, akademski uspjeh, poznavanje stranog jezika na kojem se održava nastava na stranom sveučilištu.

Studentima zainteresiranima za Erasmus+ studijski boravak preporuča se da se o razmjeni informiraju i savjetuju u Uredu za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju tijekom zimskog semestra akademske godine koja prethodi godini u kojoj bi htjeli ostvariti mobilnost.


 

Erasmus+ iskustva studenata Šumarskog fakulteta

  • Lucija Šupe: Czech University of Life Sciences Prague - zimski semsetar 2019./2020. (diplomski studij Šumarstvo; smjer: Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem)

        

Zimski semstar druge godine diplomskog studija odabrala sam za odlazak na Erasmus+ program studentske mobilnosti. Moj prvi izbor bio je Czech University of Life Sciences (CULS) u Pragu, gdje sam na kraju i provela predivna četiri mjeseca. U sklopu programa njihovog Šumarskog fakulteta uspješno sam pronašla adekvatnu zamjenu za sve obavezne kolegije zimskog semestra, a umjesto izbornih predmeta moguće je slušati bilo koje kolegije u sklopu svih fakulteta unutar CULS-a, gdje se nalaze još i studij ekonomije, veterine, okolišnih znanosti, agronomije, itd.

Nakon povratka s Erasmus+ programa svi predmeti su mi uspješno priznati od strane matičnog fakulteta i upisani u ISVU sustav. Koordinatori iz Praga, kao i koordinatorica na našem Fakultetu bili su i više nego susretljivi i od velike pomoći. Iako je odlazak na Erasmus puno popularniji tijekom ljetnog semestra, uvelike preporučam odlazak i tijekom zimskog semestra. Semetar traje kraće nego u Hrvatskoj i gotov je prije zimskih praznika, a prvi je mjesec rezerviran za polaganje ispita, iako sam većinu predmeta ipak položila na predrokovima sredinom prosinca. Jako me oduševila pristupačnost i inovativnost profesora, njihova želja za upoznavanjem stranih studenata i naših kultura, kao i šumarstva naše zemlje, kroz prezentacije koje smo pripremali.

Živjela sam u studentskom domu u sklopu kampusa čija je cijena bila 1000 kn/mj. Za smještaj u studenskom domu sam se vrlo jednostavno prijavila preko e-mail-a koji sam dobila nakon potvrde o primanju na strano sveučilište. Smještaj u stanovima u Pragu je jako skup i svima koji se odluče na Prag preporučam život u studentskom domu, prvenstveno zbog blizine faksa, a onda i zbog cijene.

Za upoznavanje prijatelja na Erasmusu najzaslužnija je bila ESN grupa studenata koja je organizirala Welcome Week, tjedan dana prije početka predavanja. Tijekom tog tjedna održana su razna druženja, a kroz semestar i putovanja, u sklopu kojih sam upoznala predivne ljude s kojima sam se družila do kraja razmjene. Uvelike preporučam ovaj program svim našim studentima. Za mene je odlazak na Erasmus jedna od najboljih odluka i jedino mi je žao što se nisam prijavila i ranije!

 

  • Andrea Mertini: University of Eastern Finland, Forest Sciences, Joensuu - zimski semsetar 2019./2020. (preddiplomski studij Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša)

      

Studiranje u Joensuu, živahnom gradiću na istoku Finske, jedinstveno je životno iskustvo. Poseban dojam ostavlja more guste šume u koju ste uronjeni te krajolik bogat jezerima što je posebno zanimljivo studentu šumarstva zbog skladnog suživota ljudi sa šumom. Dočekuje vas moderan kampus s visokom razinom istraživačke djelatnosti, kvalitetnom nastavom i ugodnom radnom atmosferom koja uključuje studente iz cijele Europe i svijeta. Upravo ljudi, globalno okruženje i razmjena ideja najveći su aduti Erasmus+ studentskog boravka, a prijateljstva koja se steknu za vrijeme aktivnosti kao sto su sauna, kupanje u jezeru ili svakodnevna vožnja biciklom ostaju za cijeli život.

 

  • Ivan Dijanošić: Mendel University, Faculty of Forestry and Wood Technology, Brno, Češka Republika, ljetni semestar 2018./2019. (diplomski studij Oblikovanje proizvoda od drva)

     

Posljednja godina diplomskog studija, semsetar u kojem treba napraviti istraživanje i napisati diplomski rad ujedno je i period mojeg sudjelovanja na Erasmus + programu.

Odluku za prijavu na program nije bilo teško donijeti, teže je bilo odlučiti koju državu odabrati i postati stanovnik iste na barem pet mjeseci. Srećom, dilemu oko države olakšalo mi je poznanstvo mentorice s profesorom u Brnu – tada budućim mentorom. Nakon brzog procesa prijave i ispunjavanja potrebne dokumentacije, preostalo je čekanje zadanog datuma te polazak/odlazak.

Zadnji tjedan u zimskom semestru i naravno većina ispita za položiti, ali jedno je sigurno… Bilo kako bilo, za dva tjedna sam u Češkoj.

Welcome week – prvi tjedan kojeg organizira ESN (Erasmus Student Network), odnosno studenti volonteri, omogućili su dobrodošlicu svim studentima s razmjene s njihovog Sveučilišta, a održava se tjedan dana prije početka semestra. Bili su to izleti u obližnje gradove, razgledavanje kulturnih i prirodnih znamenitosti, ali i večernja druženja i upoznavanja grada Brna. U prvom tjednu upoznao sam i većinu prijatelja s kojima sam provodio dane, putovao, izlazio, živio… Smješten u studentskom domu s ostalim studentima s razmjene i onim domaćim, u slobodno vrijeme dovoljna je bila jedna poruka/poziv na bilo kakve aktivnosti. Uvijek je netko bio raspoložen za druženje, bili to grupirani Talijani ili Španjolci ili pak druželjubivi Grci, Finci, Bugari, Slovenci, Slovaci, Česi, pa čak i Korejci te Meksikanci. Sve u svemu, raznoliko društvo, mnoštvo različitih kultura, jezika, navika…
U slobodno vrijeme, kojeg je zaista bilo na pretek koristio sam na druženje ili putovanja. Nekad kraća unutar Češke – svi studenti u Češkoj imaju popust do 95% na javni prijevoz, pa je tako rečenica ˝idemo na kavu u Prag˝ bila sasvim normalan i uobičajen dogovor za kavu koja je bila skuplja od povratne karte za vlak od ukupno šest sati putovanja! Za ostale pogodnosti i popuste na putovanja izvan Češke pobrinula se ESN kartica (napomena: uz subvenciju ni ona nije dovoljna za baš sve troškove razmjene – ako se uzme u obzir da je subvencija namijenjena za troškove stanovanja, to je i shvatljivo). U dobrom društvu ukupno sam posjetio pet država, neke i više puta, našlo se tu i snowboardanja i surfanja u Portugalu.

Za grad Brno čuo sam i prije odlaska da je Grad studenata, a s tri Sveučilišta u gradu od oko 400 tisuća građana to je i činjenica. Povezanost javnih linija unutar grada je odlična, tramvaji i autobusi su česti i točni, a oni noćni voze svakih sat vremena. Šumarski fakultet smješten je na kampusu s još par fakulteta i menzom, a od doma su ga dijelile dvije autobusne linije. Do centra grada bilo je sedam tramvajskih ˝zastavki˝, a unutar centra su cjenovno pristupačni rastorani, kafići i noćni klubovi lako dostupni hodajući.
Što se tiče studiranja, pohađanja nastave i polaganja ispita nije bilo nikakvih problema ni meni ni ostalim prijateljima s razmjene. Doduše imao sam za položit samo Češki jezik koji nije bio težak. Posao oko pisanja i istraživanja teme diplomskog rada rasporedio sam na način da istraživački dio rada obavim tamo, a obradu podataka i pisanje dovršim kad se vratim. Tako je i bilo.
Nakon godinu dana od odlaska u Češku pišem ovaj tekst za koji se nadam da će ohrabriti, ubrzati ili potaknuti studente da se odluče i upuste na program Erasmus-a. Zapravo je teško u ovakvom kratkom tekstu, vjerujem da ne bi bilo ni lakše u puno dužem tekstu dočarati i opisati sve doživljaje i trenutke koje razmjena nudi. Nekako smatram da je i tako bolje, jer definitivno se nešto poput Erasmusa mora doživjeti vlastitim osjetilima.

    

Jedan od slogana Erasmusa poziva studente da kroz razmjenu oslobode svoj um, pronađu sebe i usput se dobro zabave te steknu poznanstva. Kroz taj slogan možda najprije mogu opisati svoje iskustvo s razmjene.

Ako čitaš ovaj moj tekst, student si i još uvijek se možeš prijaviti na razmjenu, napravi to bez puno razmišljanja! Apsolutno ništa ne možeš izgubiti, a ono što dobivaš je, vjerujem nikada zaboravljen slijed trenutaka koji najčešće ne završava. Uskoro se nalazim s ostatkom ekipe, mjesto još moramo dogovoriti, manje bitno, a i spominje se neko okupljanje u mjestu gdje smo se i svi upoznali.

Bio to Brno ili neka druga destinacija, bit razmjene je isti. Želim svima puno sreće i sretan put! :)


Više informacija:

Aktualno

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije