YouTube
Instagram
Facebook
×

Svečani prijem studenata stručnog studija drvne tehnologije u Vinkovcima

 

U prostoru Glazbene škole Vinkovci 5. listopada 2020. godine organiziran je svečani prijem prve generacije studenata na preddiplomskom stručnom studiju Drvna tehnologija Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, koji će se od akademske godine 2020./2021. izvoditi u Vinkovcima.

 

Prvu generaciju studenata drvne tehnologije u Vinkovcima su pozdravili župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić, pročelnik u Gradu Vinkovcima Hrvoje Niče i prodekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije prof. dr. sc. Stjepan Pervan. Ovom je prigodom organizirana i tematska sjednica proširenog Upravnog odbora Drvnog klastera Slavonski hrast s drvoprerađivačkim tvrtkama, koje su inicirale ovaj studij i s velikim interesom čekaju prve inženjere drvne tehnologije.

Studij sufinanciraju Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci, a vinkovački Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj je zadužen za praktičnu nastavu i organizaciju prakse studenata.

 

Studij traje 3 godine odnosno 6 semestara, a njime se stječe 180 ECTS bodova. Studenti upisuju 27 obaveznih predmeta, završni rad, a iz ponude izbornih po dva izborna predmeta u 5. i 6. semestru. Akademski naziv po završetku studija će biti: Stručni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka drvne tehnologije.

 

Prodekan prof. dr. sc. Stjepan Pervan je upoznao buduće studente s dugom poviješću Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije unutar Zagrebačkog Sveučilišta od osnutka do današnjih dana.

 

Voditelj stručnog studija doc. dr. sc. Krešimir Greger je održao prezentaciju i upoznao studente s praktičnim detaljima programa stručnog studija drvne tehnologije.

 

Ovim programom studenti dobivaju različita neophodna inženjerska znanja koja započinju temeljnim znanjima iz širokog područja tehničkih i prirodnih znanosti te stručna znanja i vještine što ih zahtijeva suvremeni razvoj drvnoindustrijskih poduzeća. Drvo je izazovan, raznovrstan i obnovljiv prirodni materijal koji predstavlja važan potencijal hrvatskoga gospodarstva. Uporaba novih tehnologija povećava učinkovitost proizvodnje i čini drvnu struku profitabilnom. Zbog svoje sirovinske osnove Republika Hrvatska, a posebno Vukovarsko-srijemska Županija ima realne mogućnosti povećanja proizvodnje drvnih proizvoda i zaposlenosti, sve u cilju povećanja prodaje i izvoza finalnih drvnih proizvoda te smanjenja uvoza finalnih drvnih proizvoda.

 

Kompetencije koje studenti stječu mogu se razvrstati u nekoliko grupa: Temelji inženjerstva (matematika, fizika, kemija), osnove poznavanja materijala (anatomija drva, uporaba drva, ostali materijali), osnove tehnoloških svojstava i procesa (tehnološki procesi u preradi drva i proizvodnji namještaja), računala i primjena računala u proizvodnji (informatika, CAD, CAM, CAP, CIM, NU…), organizacija i ekonomika (integracija znanja za srednji management u poduzećima za preradu drva i proizvodnju namještaja).

Navedenim stjecanjem znanja dobiva se zvanje Stručni prvostupnik drvne tehnologije, a koji će  biti osposobljen za vođenje proizvodnje u svim fazama obrade i tehnološkog procesa, za rad u pripremi proizvodnje, planiranju proizvodnje, kontrolu kvalitete proizvoda i proizvodnje. Posebna će znanja imati u primjeni računala u konstruiranju, terminiranju proizvodnje, te uvođenju i programiranju složenih procesa uz podršku računala.

Potrebno je posebno istaknuti da osim studenata koji su maturirali ove godine, velik udio studenata dolazi iz raznih tvrtki koje se bave preradom drva i proizvodnjom namještaja s područja Vukovarsko-srijemske županije te okolnih županija. Veliku podršku ovom studiju pružio je Drvni klaster Slavonski hrast čije su članice mnoge drvnoindustrijske tvrtke i institucije s ovog područja.

Vinkovci su sjedište drvne industrije ovog dijela Hrvatske i ovo je studij za koji su veliki interes iskazali upravo predstavnici drvne industrije. Drvnoindustrijskim tvrtkama bit će to snažan vjetar u leđa uz nove kvalificirane i kvalitetne kadrove koji će pronaći svoju perspektivu u ovoj branši, jer posla za drvne inženjere ima jako puno, kako u trenutnim tvrtkama, tako i u budućnosti ako se odluče pokrenuti vlastiti posao.

Aktualno

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije