×

Iz tiska izašla sveučilišna monografija „Oskoruša: važnost, uporaba i uzgoj“ (obnovljen oglas)

Autori: doc. dr. sc. Damira Drvodelić, prof. dr. sc. Tomislava Jemrić i prof. dr. sc. Milana Oršanić

 

 

Kratki sadržaj monografije:
 
U ovoj monografiji prikazana je oskoruša kao drvo prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Opisana je botanička pripadnost oskoruše i njezina dendrološka svojstva. Posebno je zanimljivo poglavlje o podrijetlu roda Sorbus L. Prikazana su najstarija i najveća stabla oskoruše u svijetu i u Republci Hrvatskoj. Posebno poglavlje bavi se prirodnom rasprostranjenošću  ove vrste u svijetu i u Republici Hrvatskoj. Istaknuta je uporaba oskoruše iz svih aspekata, počevši od onoga najvažnijeg, a to je drvo, preko njezine ukrasne vrijednosti, plodova i na kraju ekološke uloge u šumskim sastojinama. Monografija donosi zanimljive spoznaje o ekološkim zahtjevima oskoruše. Poglavlje razmnožavanje oskoruše sadrži niz potpoglavlja kako bi čitatelji dobili informacije o svim do sada poznatim načinima razmnožavanja te sami mogli uzgojiti ovu vrijednu vrstu šumske voćkarice. U ovom poglavlju izneseni su podaci višegodišnjih domaćih istraživanja. Detaljno je prikazana rasadnička proizvodnja sadnica s nizom potpoglavlja kako bi čitateljima bile što razumljivije razlike u tehnologiji uzgoja sadnica sjemenom i cijepljenjem. U posebnom potpoglavlju govori se o bolestima oskoruše u rasadniku i o mjerama njihovog suzbijanja. Donose se i novija istraživanja o utjecaju ektomikoriznih gljiva i pozitivnih mikroorganizama na kakvoću kontejnerskih sadnica. U poglavlju o uzgajanju oskoruše prikazane su dosada poznate sorte te uzgajanje za dobivanje visokokvalitetnoga drva i plodova. U potpoglavlju o sadnji opisan je način sadnje sadnica pri podizanju voćnjaka oskoruše. Objašnjeni su uzgojni oblici za oskorušu poput obične i popravljene piramide. Posebno je razrađena metodologija održavanja tla i nasada te zaštita od biljnih bolesti i štetnika. Poglavlje o berbi i čuvanju ploda govori o optimalnom vremenu za sakupljanje plodova, postupcima za umeđivanje plodova i njihovom čuvanju. U monografiji su posebno istaknute oplemenjivačke mjere koje treba poduzeti s ciljem dobivanja novih sorti. Nastojalo se prikazati oskorušu kroz mitologiju, poznate legende i narodna vjerovanja. Posebno je zanimljivo potpoglavlje u kojemu se spominje ime oskoruše u književnim djelima ili ono s prikazom oskoruše na poštanskim markicama. Monografija završava s poglavljem o proizvodima i hrani od oskoruše gdje se mogu pronaći mnogi recepti s oskorušom te načini dobivanja različitih i skupocjenih proizvoda od ove stare i zaboravljene voćkarice.

 

Više o monografiji

Aktualno

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije