YouTube
Instagram
Facebook
×

Studentski projekt - MODIV-PPMED-2023

Monitoring urbanih populacija divljači u Parku prirode Medvednica s posebnim naglaskom na parnoprstaše, svinju divlju (Sus scrofa L.) i srnu običnu (Capreolus capreolus L.)


Urbanizacija područja u posljednjih nekoliko desetljeća postaje problem u području gospodarenja divljim životinjama jer sve više zadire u područja obitavanja, tj. prirodna staništa istih. Kako gospodariti sa divljim životinjama u takvim područjima i koji su krajnji ciljevi gospodarenja u urbanim sredinama? Zadnjih godina možemo svjedočiti širenju populacije divljači, prvenstveno papkara (svinja divlja i srna obična), u urbana područja Grada Zagreba. Glavni fokus planiranog istraživanja i koncept ovog projekta temelji se na monitoringu urbanih populacija divljači, u koju spadaju krupna i sitna divljač, s naglaskom na dvije vrste, svinju divlju i srnu običnu. Ovim istraživanjem želi se dokazati nekoliko pretpostavki vezano za prisutnost divljači u naseljima, kao što je sami intenzitet i aktivnost divljači u naseljenim područjima. Do sada je nepoznato u kojoj mjeri antropogeni pritisak na području Parka prirode „Medvednica“ utječe na populaciju divljači koja obitava u urbanim sredinama. Jedan od glavnih ciljeva rada je uz pomoć različitih obrazaca ponašanja utvrditi razloge obitavanja tih populacija u navedenim područjima.

 

Voditelj projekta: Ivan Juraj Čehulić

 

Znanstvena savjetodavna voditeljica: dr. sc. Linda Bjedov

 

Suradnici na projektu: Karlo Bukal, Luka Hodak, Vid Šarić, Denis Tomić

 

 

Aktualno

25.09.2023

ZAGREB DESIGN WEEK 2023

Studenti i nastavnici s drvnotehnološkog odsjeka Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i ove godine sudjeluju na ZGDW - izložbi fakulteta i škola.

25.09.2023

Natječaj za zapošljavanje (25.09.2023)

za prijem izvršitelja (m/ž) u radni odnos viši tehničar :

20.09.2023

Stoljeće visokoškolske terenske nastave studija šumarstva na otoku Rabu

U petak, 15. rujna, u kongresnoj dvorani hotela Imperial Valamar Collection u Rabu s početkom u 11 sati održan je skup kojim se obilježilo 100 godina održavanja visokoškolske terenske nastave studija šumarstva na otoku Rabu.

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije