×

Aktivnosti laboratorija

Laboratorij za mehaničku obradu drva namijenjen je nastavnom i znanstveno-stručnom radu povezanom s tehničkim predmetima Zavoda za procesne tehnike.

U Laboratoriju se izvode vježbe sa studentima Drvnotehnološkoga odsjeka povezane s proučavanjem strojeva i alata za obradu drva, kvalitete obrade, tehničke sastavnice transporta drva i drvnih materijala i posebno napose usitnjenog drva. Također, u Laboratoriju se pripremaju uzorci potrebni za laboratorijske vježbe, ali i za istraživanja koja provode nastavnici u Zavodu.
Laboratorij raspolaže opremom za mjerenje sila i energijskih veličina tijekom mehaničke obrade drva, istraživanje kvalitete obrađene površine, zatupljenosti alata i utjecaja parametara obrade na obilježja usitnjenoga drva. Osim toga, Laboratorij omogućuje kontrolu učinkovitosti sustava za odsis i transport drvnih čestica zrakom u ovisnosti o parametrima rada sustava i drvnih čestica, zatim mjerenje brzine, tlaka i protoka u sustavu.
Djelatnosti Laboratorija pripada i istraživanje izloženosti radnika drvnoj prašini pri mehaničkoj obradi drva, a Laboratorij raspolaže opremom za određivanje masene koncentracije drvnih čestica u zraku gravimetrijskom i fotometrijskom metodom. Sva navedena mjerenja moguće je provoditi i izvan laboratorija, na terenu.

Aktualno

17.03.2020

Tijekom sljedeće tri godine studenti Šumarskog fakulteta sudjelovat će u projektu stručne prakse

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih gotovo 100 milijuna kuna za unaprjeđenje kvalitete stručne prakse hrvatskih studenata.

13.03.2020

Kreativna radionica „Korak po korak do dobrog dizajna proizvoda“ na sajmu VIROEXPO u Virovitici

Zbog epidemiološke situacije u zemlji i otkazivanja sajma Viroexpo odgađamo kreativnu radionicu koja se trebala održati za vrijeme sajma. O novom terminu radionice obavijestiti ćemo vas naknadno.

Hvala na razumijevanju.

 

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije