YouTube
Instagram
Facebook
×

OBAVIJEST - postavljeni prijenosni defibrilatori na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije


 

S ciljem zaštite zdravlja studenata, gostiju i zaposlenika, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije postavio je dva prijenosna automatska vanjska defibrilatora (AVD).

 

Postavljanju uređaja u prostorijama Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije sudjelovali su: prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan; prof. dr. sc. Josip Margaletić, prodekan Šumarskog odsjeka i dekan od akademske godine 2022./2023.; doc. dr. sc. Miljenko Klarić, voditelj poslova zaštite na radu te djelatnici Fakulteta koji su prošli osposobljavanje za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja.

 

Uređaj sam procjenjuje srčani ritam te u slučaju srčanog zastoja daje upute za daljnje postupanje do dolaska hitne medicinske službe. Rano prepoznavanje kaotičnog srčanog ritma i iznenadnog srčanog zastoja te ranog oživljavanja i rane defibrilacije do dolaska hitne medicinske službe je iznimno važno i drastično povećava šanse za preživljavanje. Prema podacima za javno zdravstvo, u Hrvatskoj, ali i svijetu, kardiovaskularne bolesti prvi su uzrok smrtnosti. Ovaj negativni trend prepoznala je i Uprava Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. „S preko 200 zaposlenika i velikim brojem studenata, ovi uređaji neophodna su i korisna sredstva pružanja prve pomoći“, izjavio je prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan Fakulteta.

 

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije među prvim je sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu koji je postavio automatske vanjske defibrilatore.

 

dsc_0014-2.jpg

dsc_0018-2.jpgdsc_0007-2.jpgdsc_0011-2.jpg

Aktualno

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije