YouTube
Instagram
Facebook
×

Pismo dekana prof. dr. sc. Tibora Penteka studentima


Poštovani i dragi kolegice i kolege, studenti Šumarskoga fakulteta,

Prije svega želim izraziti nadu i vjeru da ste Vi i Vaši najmiliji dobro i da ste zdravi.

Već puna dva tjedna, umjesto uobičajene nastave na našem Fakultetu, zbog epidemije virusa COVID 19, održavamo nastavu na daljinu putem sustava Merlin. U početku na daljinu nismo održavali terensku i praktičnu nastavu (npr. laboratorijske vježbe), vjerujući u brzo smirivanje epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj te povratak studenata i nastavnika na Fakultet nakon dva, najviše tri tjedna. Željeli smo manjim intervencijama u uobičajen slijed nastavnih cjelina pojedinog kolegija, unatoč izvanrednoj situaciji, studentima ipak omogućiti slušanje kompletnog sadržaja studijskog programa kroz standardne oblike nastave.

Početkom ovoga tjedna, kada je postalo razvidno da ćemo nastavu na daljinu morati održavati do daljnjega, nastavnici su dobili upute da kompletnu nastavu, uključivo terensku i praktičnu nastavu, supstituiraju nastavom pogodnom za održavanje na daljinu. Pri tome nastavnici trebaju voditi računa o podudarnosti sadržaja, obima te ishoda učenja izvorne i zamjenske nastave. Molim Vas za razumijevanje ukoliko supstituti izvorne terenske i praktične nastave iz svih kolegija ne započnu odmah početkom idućeg tjedna. Naime, za pripremu i prilagodbu nekih supstituta je, zbog njihove složenosti i posebnosti, potrebno nešto više vremena, a i nastavnici žele pripremiti što kvalitetnije materijale. Iako iskreno vjerujemo da će se izvanredni ispitni rokovi u zadnjoj trećini travnja i u svibnju mjesecu, kao i redoviti ljetni ispitni rokovi održavati na Fakultetu, nastavnici su zamoljeni da za svoje kolegije osmisle i pripreme model održavanja ispita na daljinu kako bi pravodobno bili pripravni i na ovaj scenarij (do kojega, prilično sam u to siguran, ipak neće doći).

Uprava Fakulteta poduzima sve što je potrebno kako bi se nastava na daljinu odvijala na što višoj kvalitativnoj razini. Sve aktivnost u svezi nastave na daljinu, u dogovoru sa mnom, na razini odsjeka koordiniraju prodekani odsjeka, a na razini pojedinog studija voditelji studija.

Od 23. ožujka do daljnjega, sukladno naputku Stožera civilne zaštite RH, svi zaposlenici Fakulteta, kod kojih je to s obzirom na njihovo radno mjesto i opis poslova koje obavljaju moguće, rade od kuće. Radom na Fakultetu dijela Uprave, dijela zaposlenika stručnih i ostalih fakultetskih službi te čelnika i administratora Zavoda, osigurane su sve pretpostavke potrebne za nužno ali kontinuirano funkcioniranje Fakulteta u obavljanju svih njegovih djelatnostima, s naglaskom na djelatnost održavanja nastave.

Nakon kratkog osvrta na nastavu koju zbog aktualne epidemiološke situacije u RH održavamo na daljinu, želio bih Vas ukratko informirati o štetnim posljedicama snažnog zemljotresa, koji je pogodio Zagreb 22. ožujka u ranim jutarnjim satima, po nastavnu i znanstvenu infrastrukturu Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.

Nova zgrada nije pretrpjela značajnija oštećenja. Pristupili smo saniranju manjih oštećenja početkom ovog tjedna, a završetak sanacije glavnine oštećenja očekujemo do kraja idućeg tjedna. Paviljon IV je značajnije oštećen, što s obzirom na godinu njegove izgradnje nije niti čudno (prije prvog obilaska paviljona IV nakon zemljotresa, u nedjelju, očekivao sam i puno goru situaciju). Prema rezultatima preliminarnog pregleda IV. paviljon je privremeno neupotrebljiv. Uskoro očekujemo detaljan pregled zgrade i instalacija te procjenu troškova sanacije oštećenja, a istovremeno planiramo aktivnosti njegove sanacije. S najhitnijim radovima sanacije oštećenja u paviljonu IV započinjemo već idući tjedan. Osim krova (srušenih i oštećenih dimnjaka, koji nemaju nikakvu funkciju ali predstavljaju opasnost) prioritet u postupku sanacije oštećenja su nam učionice i laboratoriji kako bi kada se vratimo uobičajenom modelu održavanja nastave, na Fakultetu, nastava mogla normalno održavati. Spremni smo, ako to bude potrebno, i za kraće privremeno održavanje nastave studenata Drvno-tehnološkog odjeka u novoj zgradi Fakulteta.

Poštovani kolegice i kolege, iskreno i duboko vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uspješno i vrlo brzo izaći iz situacije u kojoj se trenutno nalazimo.

Svima želim puno zdravlja, sreće i strpljivosti te Vas srdačno pozdravljam,

                                                                                                                                  Dekan

                                                                                                                 prof. dr. sc. Tibor Pentek, v.r.

 

Aktualno

06.06.2024

FŠDT suorganizator i domaćin 1. seminara šumske pedagogije u Hrvatskoj

Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu održan je 29. svibnja 1. seminar šumske pedagogije u organizaciji Centra za šumsku pedagogiju Silva.Rei iz Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Domaćin i suorganizator seminara bio je FŠDT, dok su partneri bili Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Javna ustanova Park prirode Medvednica.

17.05.2024

Erasmus+ stručna praksa 2024./25.

1. KRUG Natječaja za mobilnost studenata - Erasmus+ stručna praksa, akademska godina 2024./25.

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije