YouTube
Instagram
Facebook
×

Hrvatsko stablo 2020. godine

Iako je najstarija predstavnica Općine, Najstarija Medulinka iz Istarske županije pobjednica je ovogodišnjeg natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine, s osvojenih 9.373 glasova


Obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19 bolešću, ovogodišnje proglašenje pobjednika upriličeno je putem online platforme 06. studenoga 2020. godine u organizaciji nacionalnog koordinatora natjecanja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao i partnera na projektu Hrvatske šume d.o.o., Hrvatsko agrometeorološko društvo i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Najstarija Medulinka, kao pobjednica natjecanja, dobitnica je nagrade Istraživanja zdravstvenog stanja i statike pojedinih dijelova stabla upotrebom sigurnih i neagresivnih metoda rezistografiranja i zvučnog tomografiranja, osiguranu od strane Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Pobjednika nacionalnog natjecanja, u ime Republike Hrvatske, nacionalni koordinator Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kandidirat će u studenom 2020. godine na finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja.

Priča Najstarije Medulinke: Godine brzo prolaze, kaže nam. Sjeća se ljudi i njihovih imena i običaja poput Pusta i Majnice. Tu je uvijek bilo živo, imali smo tržnicu, ples. S osmijehom dodaje da voli na placi (trgu) pogledati dobar film ili predstavu, zanjihati se na koncertu, zapjevati na ljetnoj fešti i u vrijeme Adventa. Tada se posebno dotjera jer obožava društvo. No najviše voli dječju ciku i smijeh, njima se i ubuduće veseli. Priča nam mudra i vedra, danas najstarija naša sumještanka, Ladonja na medulinskoj placi.

 

Za titulu Hrvatskog stabla 2020. godine se natjecalo osam kandidata: Baka maslina – Maslina (Olea europaea L.) iz Kaštel Štafilića (Splitsko-dalmatinska županija), Najstarija Medulinka – Košćela (Celtis australis L.) iz Medulina (Istarska županija), Lovrecove platane – Javorolisna platana (Platanus x acerifolia (Aiton) Willd.) iz Svetog Urbana (Međimurska županija), Cedar u Perivoju mladenaca – Atlaski cedar (Cedrus atlantica ‘Glauca’ (Endl.) Carriere) iz Opatije (Primorsko-goranska županija), Uskočka lipa na Žumberku – Velelisna lipa (Tilia platyphillos Scop.) iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje (Zagrebačka županija), Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz Grada Siska (Sisačko-moslavačka županija), Lepa lipa – Velelisna lipa (Tilia platyphyllos Scop.) iz Sluma (Istarska županija) i Impresivni gorostas – hrast cer (Quercus cerris L.) iz Visokog (Varaždinska županija).

Natjecanje je započelo 01.listopada 2020. godine i trajalo do 31. listopada 2020. godine, a svoj glas dalo je čak 23.238 glasača.

Poredak kandidata natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine:

  1. Najstarija Medulinka – Košćela (Celtis australis) iz Medulina (Istarska županija) s osvojenih 9.373 glasova;
  2. Lovrecove platane – Javorolisna platana (Platanus x acerifolia (Aiton) Willd.) iz Svetog Urbana (Međimurska županija) s osvojenih 5.874 glasova;
  3. Baka maslina – Maslina (Olea europaea) iz Kaštel Štafilića (Splitsko-dalmatinska županija) s osvojenih 5.068 glasova;
  4. Lepa lipa – Velelisna lipa (Tilia platyphyllos) iz Sluma (Istarska županija) s osvojenih 1.166 glasova;
  5. Uskočka lipa na Žumberku – Velelisna lipa (Tilia platyphillos) iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje (Zagrebačka županija) s osvojenih 687 glasova;
  6. Cedar u Perivoju mladenaca – Atlaski cedar (Cedrus atlantica ‘Glauca’ (Endl.) Carriere) iz Opatije (Primorsko-goranska županija) s osvojenih 573 glasa;
  7. Hrast lužnjak (Quercus robur) iz Grada Siska (Sisačko-moslavačka županija) s osvojenih 364 glasa;
  8. Impresivni gorostas – hrast cer (Quercus cerris) iz Visokog (Varaždinska županija) s osvojenih 133 glasa.

Republika Hrvatska prvi je puta sudjelovala na natjecanju Europsko stablo 2018. godine i tada zauzela 7. mjesto kandidaturom Azijske platane u Trstenom na trgu, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture. Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo 2019. godine predstavljala je Gupčeva lipa, zaštićeni spomenik prirode koja je zauzela 11. mjesto, a 2020. godine na europskom natjecanju Republiku Hrvatsku predstavio je Zaljubljeni Ginko iz Daruvara, osvojiviši impresivno drugo mjesto.

Pozivamo sve da se uključe u glasovanje za Europsko stablo 2021. godine, koje će se odvijati od 01. veljače do 28. veljače 2021. godine i daju svoj glas Najstarijoj medulinki (Medulin, Istarska županija). Pobjednika natjecanja saznat ćemo u Briselu, 21. ožujka 2021. godine na Svjetski dan šuma.

Naglašavamo da je važno sudjelovati u natjecanju kako bi se promovirala bogata i raznolika priroda Republike Hrvatske, a posebno ona zaštićena, najvrjedniji resurs kojim naša zemlja raspolaže. Imamo se čime dičiti i ponositi te pokazati Europi sve prirodne vrijednosti kojima Republika Hrvatska obiluje.

Aktualno

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije