×

ICWST znanstvena međunarodna konferencija na Šumarskom fakultetu

ICWST znanstvena međunarodna konferencija na Šumarskom fakultetu

 

Dana 12. i 13. prosinca 2019. održana je 30. međunarodna znanstvena konferencija ICWST (International Conference on Wood Science and Technology) iz područja drvne tehnologije pod motom PRIMJENA ZNANOSTI U DRVOPRERAĐIVAČKI SEKTOR. U sklopu ICWST konferencije svečano je obilježena i 70. godišnjica izdavanja znanstvenog časopisa Drvna industrija. Konferenciju su organizirali Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biotechnical Faculty – University of Ljubljana, Faculty of Forestry and Wood Sciences – Czech University of Life Science Prague, Woodema i InnovaWood. Tijekom niza godina održavanja ova je konferencija postala platforma za susret i umrežavanje vodećih znanstvenika, nastavnika, istraživača, studenata, poslijediplomanada i doktoranada različitih struka, a posebno iz područja znanosti o drvu, drvne tehnologije, materijala, dizajna, marketinga, organizacije proizvodnje, proizvodnje namještaja i drugih srodnih tema s ciljem unaprjeđenja drvne struke.   

 

Potporu organizatorima konferencije dali su i Akademija šumarskih znanosti, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Udruga inženjera drvne tehnologije, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Zagrebački velesajam. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, Grad Zagreb, Hrvatske šume d.o.o. te tvrtke drvnoga sektora: Bernarda d.o.o., Ciprijanović d.o.o., Mundus Viridis d.o.o., Spin Valis d.d., Kula-promet d.o.o., Ante Mijić Quercus d.o.o., Drvna industrija Zelina d.d. i Spačva d.d.

 

Na konferenciji je bilo više od 100 sudionika iz 10 zemalja, uključujući znanstvenike i studente Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stručnjake i predstavnike gospodarstva iz različitih područja koji su izravno povezani s drvnom industrijom. Nakon uvodnog predstavljanja časopisa Drvna industrija, plenarna predavanja povodom 70 godina izlaženja časopisa održali su vrijedni autori i recenzenti znanstvenih članaka i ugledni znanstvenici prof. Pavlo Bekhta, prof. Eric Hansen, prof. Vassil Jivkov, prof. Marko Petrič te dr. Jakub Sandak. Prikazano je ukupno 60 istraživanja, u obliku predavanja ili posterske prezentacije, a osim radova objavljenih u Zborniku, velik dio radova upućen je u redoviti postupak recenzije i objavljivanja u časopisu Drvna industrija. U sklopu konferencije predstavljena je knjiga Vrste drva s naslovnica časopisa Drvna industrija, urednika prof. dr. sc. Vlatke Jirouš-Rajković i izv. prof. dr. sc. Bogoslava Šefca, u kojoj je sabrano 100 naslovnica časopisa (1995.- 2019.) s tekstovima o 97 vrsta drva prikazanih na naslovnicama.

 

Nadalje, u sklopu konferencije organiziran je posjet Muzeju grada Zagreba te obilazak Gornjeg grada i Adventa. Prvi dan konferencije završio je uz zajedničku večeru, koja je protekla u ugodnom druženju inozemnih gostiju i znanstvenika Drvnotehnološkoga odsjeka.

 

Vjerujemo da je ovogodišnja konferencija pridonijela jačanju svijesti o značaju drva kao nezamjenjive prirodne sirovine te da će primjena rezultata znanstvenih istraživanja pozitivno utjecati na drvoprerađivački sektor, ali i nasvakog korisnika proizvoda od drva.

 

 

Organizatori

 

 

Aktualno

20.05.2020

Stručna praksa Erasmus+

Objavljen 1. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA103) za akademsku godinu 2020./21.

17.03.2020

Tijekom sljedeće tri godine studenti Šumarskog fakulteta sudjelovat će u projektu stručne prakse

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih gotovo 100 milijuna kuna za unaprjeđenje kvalitete stručne prakse hrvatskih studenata.

04.03.2020

Osmisli svoj idealan radni kutak

Pozivamo svu djecu osnovnih škola i srednjoškolce da se prijave na naš likovni natječaj „Osmisli svoj idealan radni kutak“!

04.03.2020

Tri zaposlenice nenastavnog osoblja krenule na tečaj

Tri osobe zaposlene u studentskoj referadi Šumarskog fakulteta 4. veljače 2020. započele su s pohađanjem poluidnidivudalnog tečaja engleskog jezika u trajanju od jednog semestra. 

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije