YouTube
Instagram
Facebook
×

ICWST znanstvena međunarodna konferencija na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije

ICWST znanstvena međunarodna konferencija na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije

 

Dana 12. i 13. prosinca 2019. održana je 30. međunarodna znanstvena konferencija ICWST (International Conference on Wood Science and Technology) iz područja drvne tehnologije pod motom PRIMJENA ZNANOSTI U DRVOPRERAĐIVAČKI SEKTOR. U sklopu ICWST konferencije svečano je obilježena i 70. godišnjica izdavanja znanstvenog časopisa Drvna industrija. Konferenciju su organizirali Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Biotechnical Faculty – University of Ljubljana, Faculty of Forestry and Wood Technology and Wood Technology and Wood Sciences – Czech University of Life Science Prague, Woodema i InnovaWood. Tijekom niza godina održavanja ova je konferencija postala platforma za susret i umrežavanje vodećih znanstvenika, nastavnika, istraživača, studenata, poslijediplomanada i doktoranada različitih struka, a posebno iz područja znanosti o drvu, drvne tehnologije, materijala, dizajna, marketinga, organizacije proizvodnje, proizvodnje namještaja i drugih srodnih tema s ciljem unaprjeđenja drvne struke.   

 

Potporu organizatorima konferencije dali su i Akademija šumarskih znanosti, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Udruga inženjera drvne tehnologije, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Zagrebački velesajam. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, Grad Zagreb, Hrvatske šume d.o.o. te tvrtke drvnoga sektora: Bernarda d.o.o., Ciprijanović d.o.o., Mundus Viridis d.o.o., Spin Valis d.d., Kula-promet d.o.o., Ante Mijić Quercus d.o.o., Drvna industrija Zelina d.d. i Spačva d.d.

 

Na konferenciji je bilo više od 100 sudionika iz 10 zemalja, uključujući znanstvenike i studente Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu te stručnjake i predstavnike gospodarstva iz različitih područja koji su izravno povezani s drvnom industrijom. Nakon uvodnog predstavljanja časopisa Drvna industrija, plenarna predavanja povodom 70 godina izlaženja časopisa održali su vrijedni autori i recenzenti znanstvenih članaka i ugledni znanstvenici prof. Pavlo Bekhta, prof. Eric Hansen, prof. Vassil Jivkov, prof. Marko Petrič te dr. Jakub Sandak. Prikazano je ukupno 60 istraživanja, u obliku predavanja ili posterske prezentacije, a osim radova objavljenih u Zborniku, velik dio radova upućen je u redoviti postupak recenzije i objavljivanja u časopisu Drvna industrija. U sklopu konferencije predstavljena je knjiga Vrste drva s naslovnica časopisa Drvna industrija, urednika prof. dr. sc. Vlatke Jirouš-Rajković i izv. prof. dr. sc. Bogoslava Šefca, u kojoj je sabrano 100 naslovnica časopisa (1995.- 2019.) s tekstovima o 97 vrsta drva prikazanih na naslovnicama.

 

Nadalje, u sklopu konferencije organiziran je posjet Muzeju grada Zagreba te obilazak Gornjeg grada i Adventa. Prvi dan konferencije završio je uz zajedničku večeru, koja je protekla u ugodnom druženju inozemnih gostiju i znanstvenika Drvnotehnološkoga odsjeka.

 

Vjerujemo da je ovogodišnja konferencija pridonijela jačanju svijesti o značaju drva kao nezamjenjive prirodne sirovine te da će primjena rezultata znanstvenih istraživanja pozitivno utjecati na drvoprerađivački sektor, ali i nasvakog korisnika proizvoda od drva.

 

 

Organizatori

 

 

Aktualno

22.02.2021

Summer School “From Plant to Plank”

 

Czech University of Life sciences Prague, Faculty of Forestry and Wood Sciences, lipanj 2021.

 

 

29.01.2021

Izbor za europsko stablo 2021. godine

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine

11.11.2020

Hrvatsko stablo 2020. godine

Iako je najstarija predstavnica Općine, Najstarija Medulinka iz Istarske županije pobjednica je ovogodišnjeg natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine, s osvojenih 9.373 glasova

04.11.2020

ERASMUS+ STRUČNA PRAKSA

Objavljen je 2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA103) za akademsku godinu 2020./21.

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije