YouTube
Instagram
Facebook
×

[UNIC Gradski laboratoriji 2021/22: Zeleni Zagreb]


Nakon uspješnog prvog ciklusa gradskih laboratorija 2021. pod nazivom Otporan Zagreb, Projekt UNIC Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova poziva u drugi ciklus koji će se u 2021. i 2022. godine baviti vizijom Zagreba kao ZELENOG ZAGREBA.

Zelena perspektiva u razvoju gradova i društava snažno je podržana od strane brojnih međunarodnih organizacija, a Europski zeleni plan mapira zeleni put kao strateški put Europske unije u narednim desetljećima.

U okviru prethodnog ciklusa gradskih laboratorija otvorili smo važne teme koje ponovno želimo donijeti u fizički i virtualni prostor gradskog laboratorija, a zelene teme dovesti u vezu sa položajem ranjivih društvenih skupina koje se suočavaju sa nejednakostima u pristupu održivim resursima.

U kojoj mjeri su građani izloženi rizicima poput toplinskih otoka, poplavama ili potresima? Koji rizici su mogući za siromašne građane u daljnjem procesu obnove nakon razornih potresa? U kojoj mjeri starije osobe i druge deprivirane skupine mogu podmiriti troškove stanovanja i osigurati pristup energentima čija cijena raste? Kako odgovoriti na probleme u pristupu kvalitetnoj prehrani za sve građane te koje su posljedice masovne proizvodnje hrane u velikim institucijama? Mogu li građani jednako koristiti blagodati zagrebačkih zelenih površina i što može biti bolje?

Na ova i brojna druga pitanja nastojat će se odgovoriti u predstojećim gradskim laboratorijima. Gradski laboratorij otvoren je svim članovima akademske i društvene zajednice, uključujući studente, nastavnike, zaposlenike Sveučilišta, znanstvenike, predstavnike građana i medija, predstavnike gradske samouprave i lokalne vlasti, stručnjake iz javnog, privatnog ili civilnog sektora.

Sudjelujte u radu drugog ciklusa gradskog laboratorija, i to u sekciji/sekcijama prema vlastitom izboru. Sve sekcije bit će održane putem online platformi, a poveznicu se dobiva nakon napravljene prijave putem kratkog obrasca. Nadolazeće sekcije održat će se tijekom 9. i 10. studenoga, a prijave se zaprimaju do 5.11.2021.

 

Aktualno

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije