YouTube
Instagram
Facebook
×
Drvnotehnološki odsjek

CNC tehnika u finalnoj obradi drva

DP-1248
Opterećenje: P (30) , A (15) , T (16)
Sadržaj predmeta: Primjena CNC tehnike u finalnoj obradi drva. Mogućnosti i ograničenja proizvodnje CNC strojevima i obradnim centrom. Vrste, konstrukcijski oblici i podjele CNC strojeva. Elementi zaštite na radu pri korištenju CNC strojeva. Načini pripreme proizvodnje (programiranja) na CNC strojevima: programiranje na stroju, programiranje s NC programskim paketom, grafičko programiranje, programiranje s CAD sistemom, s digitalizacijom, "Teach in" programiranje. Alatnica obradnog centra, postavljanje i podešavanje alata. Izbor operacija i plan izvođenja za obradu na CNC strojevima temeljena na dinamičkom ponašanju alata i stroja, problemima vibracije, odaziva materijala i odsisa drvne strugotine. Pozicioniranje i učvršćivanje obradaka. Izrada šablona za pozicioniranje obradaka. Mogućnosti postavljanja putanje alata i reguliranje parametara obrade. Napredna obrada upotrebom "makroa", komponenti i blok naredbi. Obrada na proizvoljnim ravninama. Postavljanje obrade CAD-om. Đepovi i graviranje. Višeelementni sustavi proizvodnje "nesting", CAD/CAM sustavi u proizvodnji.
Literatura:

Obavezna literatura:
1.     Alain Albert: Understanding CNC Routers, FPInovations - Forintek Division, 2010, str.10-100.
2.     Irons, I.: Learn CNC Secrets; Quickly Learn the Basic Concepts of CNC, FistFire Publishing Hobart, WA FistFire LLC, 2007, str.1-142.
3.     Mihulja, G.: Računalom podržana proizvodnja drvom i drvnim materijalima I, Interni studenski priručnik.

 


Preporučena literatura:
4.     Madison, J.: CNC MACHINING HANDBOOK, Ind. press INC. 1996.
5.     Laika, A.: Programmieren von CNC Holzearbeitungmaschinen, Rosenheim, 1991.

6.     Csanady, E., Magoss, E.: Mechanics of Wood Machining, Springer, Berlin, 2013.


Nositelji

prof. dr. sc. Goran Mihulja

Redoviti profesor

Email: gmihulja@sumfak.unizg.hr
više

Suradnici

prof. dr. sc. Goran Mihulja

Redoviti profesor

Email: gmihulja@sumfak.unizg.hr
više
Aktualno

06.06.2024

FŠDT suorganizator i domaćin 1. seminara šumske pedagogije u Hrvatskoj

Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu održan je 29. svibnja 1. seminar šumske pedagogije u organizaciji Centra za šumsku pedagogiju Silva.Rei iz Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Domaćin i suorganizator seminara bio je FŠDT, dok su partneri bili Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Javna ustanova Park prirode Medvednica.

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije