YouTube
Instagram
Facebook
×
Drvnotehnološki odsjek

Projektiranje drvnoindustrijskih pogona

DP-2355
Opterećenje: 15(P) + 0(L) + 30(A) + 0(PK) + 0(S) + 0(TJ) + 0(SJ) + 0(T)
Sadržaj predmeta: Uvod u projektiranje pogona u drvnoj industriji. Tehnologija i tehnološki sustavi. Proizvodni i tehnološki procesi u obradi drva. Osnovna načela u pristupu izgradnji i rekonstrukciji pogona. Planiranje investicijskih projekata. Vrste projekata u poslovnom sustavu. Sadržajni i operativni planovi projekata. Izgradnja i rekonstrukcija proizvodnih pogona. Proizvodni program - osnova tehnološkog procesa. Analiza proizvodnog programa. Struktura proizvoda i asortimana. Potrebe i opskrba sirovinama i materijalom. Proračunavanje materijala i potrebe za materijalom. Zalihe materijala, poluproizvoda i gotovih proizvoda. Analiza resursa i dobavljača. Projektiranje tehnoloških procesa. Metode projektiranja tehnološkog procesa. Određivanje i izbor tehnologije. Kriteriji (tehnologičnost, kapacitet, fleksibilnost, zalihe i gubici materijala, produktivnost, stupanj automatizacije, točnost i finoća obrade). Organizacija prostora i uređenje radnih mjesta. Određivanje potreba zaposlenika. Unutrašnji transport i skladištenje. Građevni i energetski objekti. Makrolokacija i mikrolokacija osnovnih i pratećih pogona. Energetske potrebe i izvori. Energetski objekti i instalacije. Vanjski transport i prometnice. Objekti visokogradnje i niskogradnje. Projektna dokumentacija. Projektni zadatak. Idejno - tehnološko rješenje i projekt - studija razvoja. Investicijski program, glavni i izvedbeni projekt, elaborat o izvedenim radovima.
Literatura:

Obavezna literatura:
1.     Mosch, H.P. 1984: Betriebseinrichtung, Entwurfslehre fuer Projektirung und Rekonstruktion I. VEB Verlag Technik, Berlin, 251 - 365.

 


Preporučena literatura:
2.     Rochstroch, W. 1981: Betriebsgestaltung in der Holzindustrie, Leipzig, 189 - 255.
3.     Rase, H.F., Barow, M.H. 1957: Project Enginering of Process Plant, New York.
4.     Tkalec, S., Bogner, A. 1983.: Tehnologija unutrašnjeg transporta u DIP "OGULIN" Idejni projekt, 22. Šumarski fakultet ZIDI.
5.     Tkalec, S., Bogner, A. 1983.: Pomoćne radionice u DIP "OGULIN" Idejni projekt, 5. Šumarski fakultet ZIDI.


Nositelji

prof. dr. sc. Ivica Župčić

redoviti profesor

Email: izupcic@sumfak.unizg.hr
više

Suradnici

Josip Miklečić
izv. prof. dr. sc. Josip Miklečić

Izvanredni profesor

Email: jmiklecic@sumfak.unizg.hr
više
Aktualno

25.09.2023

ZAGREB DESIGN WEEK 2023

Studenti i nastavnici s drvnotehnološkog odsjeka Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i ove godine sudjeluju na ZGDW - izložbi fakulteta i škola.

25.09.2023

Natječaj za zapošljavanje (25.09.2023)

za prijem izvršitelja (m/ž) u radni odnos viši tehničar :

20.09.2023

Stoljeće visokoškolske terenske nastave studija šumarstva na otoku Rabu

U petak, 15. rujna, u kongresnoj dvorani hotela Imperial Valamar Collection u Rabu s početkom u 11 sati održan je skup kojim se obilježilo 100 godina održavanja visokoškolske terenske nastave studija šumarstva na otoku Rabu.

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije