YouTube
Instagram
Facebook
×
Šumarski odsjek

Inovacije u šumarstvu

DŠT3009
Opterećenje: 15(P) + 0(L) + 0(A) + 0(PK) + 0(S) + 0(TJ) + 0(SJ) + 0(T)
Sadržaj predmeta: Budućnost ljudi koji žive od prihoda stečenog u šumarstvu u velikoj mjeri ovisit će o tome kako će nositelji odlučivanja (vlasnici šuma, šumarski menadžeri, institucije, državna uprava i istraživačke organizacije) reagirati na tranzicijske i globalizacijske promjene. Pristup novim spoznajama i njihova primjena nužni je uvjet razvoja i u šumarstvu. U svrhu usustavljenja potpuno neuređenog područja u šumarstvu Hrvatske uspostavom trajne suradnje s Regionalnim projektnim centrom Europskog šumarskog zavoda za inovacije i poduzetništvo u šumskom gospodarstvu srednje Europe (RPC INNOFORCE) pokrenut će se promjene. Prezentacijama slučajeva iz skupina inovacija proizvoda, inovacija službi, inovacija tehnologija i organizacije polaznici će "progledati". U interaktivnom radu upoznati će se ciklusom: " Što je inovacija? Inovacija stvorena u radnom odnosu, institucionalna potpora inovacijskoj djelatnosti (nadležna ministarstva i Zavod RH - Vlada RH; lokalna samouprava, komorski sustav; neprofitni sektor - inovatori; centri koncentriranog tehnološkog razvoja; mreže konzultanata, legislativa o zaštiti intelektualnog vlasništva)". Nakon uspješno odrađenog posla svaki polaznik će razumijeti da: "Smisliti nešto drugačije od viđenoga ne mora ukazivati na inovatora, jer se inovatori razlikuju po ciljevima, razini profesionalnosti, pripadnosti i organiziranosti". RPC INNOFORCE (http://www.boku.ac.at/innoforce/) većini polaznika će postati i trajno ostati mjesto "čestog navraćanja"!
Literatura:

Obavezna literatura:
1.     Kjell A. Nordström & Jonas Ridderstr?le: Funky Business. Kapital pleše samo s darovitima. Differo. Zagreb, 2002.
2.     Jonas Ridderstr?le & Kjell A. Nordström: Karaoke kapitalizam. Differo. Zagreb, 2004.

 


Preporučena literatura:
3.     http://www.boku.ac.at/innoforce/;
4.     http://www.eduforest.sk/uvvpvlh
5.     http://www.akademiavzdelavania.sk


Nositelji

prof. dr. sc. Mario Šporčić

Redoviti profesor u trajnom izboru

Email: msporcic@sumfak.unizg.hr
više
Aktualno

20.09.2023

Stoljeće visokoškolske terenske nastave studija šumarstva na otoku Rabu

U petak, 15. rujna, u kongresnoj dvorani hotela Imperial Valamar Collection u Rabu s početkom u 11 sati održan je skup kojim se obilježilo 100 godina održavanja visokoškolske terenske nastave studija šumarstva na otoku Rabu.

04.09.2023

Studentski projekt - MODIV-PPMED-2023

Monitoring urbanih populacija divljači u Parku prirode Medvednica s posebnim naglaskom na parnoprstaše, svinju divlju (Sus scrofa L.) i srnu običnu (Capreolus capreolus L.)

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije