YouTube
Instagram
Facebook
×
Šumarski odsjek

Ljekovito bilje

Opterećenje: 15(P) + 0(L) + 0(A) + 0(PK) + 0(S) + 0(TJ) + 0(SJ) + 0(T)
Sadržaj predmeta: U okviru izbornoga kolegija Ljekovito bilje studenti stječu znanje o velikom broju ljekovitih biljnih vrsta koje imaju primjenu u fitofarmaciji, osobito samoniklim vrstama naše flore svojstvenim šumskim zajednicama. Pregled ljekovitih vrsta koje obuhvaća ovaj kolegij temelji se na podjeli prema farmakološki aktivnom sekundarnom metabolitu kojega sadrži biljni materijal. Metaboliti s ljekovitim učinkom definiraju se s kemijskoga i farmakološkoga stanovišta, a ljekovitoj vrsti navode se botaničke značajke (morfološke, ekološke kao i histološke ili anatomske ako su bitne za ljekovito svojstvo vrste) i primjena u liječenju (tradicionalnom i suvremenom). Studenti upoznaju primjenu ljekovitoga bilja koje u pojedinim biljnim dijelovima sadrže alkaloide, flavonoide, kardiotonične heterozide, saponine, eterična ulja, trijeslovine, polisaharide, vitamine i mineralne tvari. Također, zbog sve izraženije važnosti lijekova biljnoga podrijetla u suvremenom liječenju, ali i prevenciji bolesti, posebno se obrađuju vrste s naglašenim antibiotskim, imunostimulirajućim i antikancerogenim učinkom. Studentima se obraća pozornost na sabiranje samonikloga ljekovitoga bilja uz potrebnu skrb o očuvanju naših biljnih resursa. Tijekom kolegija organizira se posjet Farmaceutskome botaničkom vrtu ?Fran Kušan? Farmaceutsko ? biokemijskoga fakulteta.
Literatura:

Obavezna literatura:
1.     Schaffner, W., 1999: Ljekovito bilje - kompendij. Leo ? comerce, Rijeka.

 


Preporučena literatura:
2.     Gelenčir, J., Gelenčir, J., 1991: Atlas ljekovitoga bilja. Prosvjeta, Zagreb.


Nositelji

Prof.dr.sc. Marijana Zovko Končić
više
Aktualno

25.09.2023

ZAGREB DESIGN WEEK 2023

Studenti i nastavnici s drvnotehnološkog odsjeka Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i ove godine sudjeluju na ZGDW - izložbi fakulteta i škola.

25.09.2023

Natječaj za zapošljavanje (25.09.2023)

za prijem izvršitelja (m/ž) u radni odnos viši tehničar :

20.09.2023

Stoljeće visokoškolske terenske nastave studija šumarstva na otoku Rabu

U petak, 15. rujna, u kongresnoj dvorani hotela Imperial Valamar Collection u Rabu s početkom u 11 sati održan je skup kojim se obilježilo 100 godina održavanja visokoškolske terenske nastave studija šumarstva na otoku Rabu.

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije