Upravljanje i osiguranje kvalitete (DP)
DP-2354Opterećenje: 30(P) + 0(L) + 15(A) + 0(PK) + 0(S) + 0(TJ) + 0(SJ) + 0(T)
Sadržaj predmeta: Uvod. Osnovni pojmovi managementa i osiguranja kvalitete. Razvoj kontrole kvalitete. Norme i normizacija (državne i međunarodne). Normativno određenje kvalitete u preradi drva i proizvodnji namještaja. Prožimanje kvalitete i proizvodnog procesa. Četiri elementa kvalitete. Definiranje sposobnosti proizvoda i procesa u preradi drva i proizvodnji namještaja. Pojedini autori i njihova razmatranja managementa i osiguranja kvalitete (Crosby, Juran, Taguchi, Ishikawa, ...).
Mjesto kvalitete u organizaciji. Definiranje potpune kontrole kvalitete, osiguranja kvalitete, management kvalitete i potpunog managementa kvalitete. Management kvalitete u preradi drva i proizvodnji namještaja. Kontrola procesa, ulazna, procesna i izlazna kontrola. Mjesto kvalitete u pojedinim sustavima managementa proizvodnje i poslovanja. Informacijski sustav za osiguranje kvalitete.
Razvoj managementa i osiguranja kvalitete. Stupnjevi i koraci u razvoju sustava managementa i osiguranja kvalitete. Usporedba tradicionalne i suvremene organizacije poduzeća u preradi drva i proizvodnji namještaja.
Metode i tehnike osiguranja kvalitete. Krug kvalitete, odnos kvalitete proizvoda i procesa. Specifičnosti metoda i tehnika za management i osiguranje kvalitete u pogonima prerade drva i proizvodnje namještaja.
Međunarodni sustavi normi. Nove tendencije u razvoju osiguranja i managementa kvalitete. Europski normizacijski postupak, certificiranje i usklađenost normi. Sustav managementa i osiguranja kvalitete. Sustav normi, zahtjevi, kontrola, nadzor, certifikacija sustava.
Literatura:Obavezna literatura:
1. Juran, J.M.; Gryna, F.M. 1999: Planiranje i analiza kvalitete, Mate, Zagreb.
Preporučena literatura:
2. Bakija, I. 1991: Osiguranje kvalitete po ISO 9000, Privredni vjesnik, Zagreb.
3. Skoko, H. 2000: Upravljanje kvalitetom, Sinergija.
4. Injac, N. 2002: Mala enciklopedija kvalitete, I dio, Oskar, Zagreb.
Nositelji
Suradnici