×

Na proslavi 121. obljetnice Šumarskog fakulteta proglašeno hrvatsko stablo godine

 

 

SVEČANOM SJEDNICOM OBILJEŽENA JE 121 GODINA OD OTVORENJA ŠUMARSKE AKADEMIJE I DODJELJIVANJA SVEUČILIŠNOG STATUSA ŠUMARSKOJ NASTAVI

Na proslavi 121. obljetnice Šumarskog fakulteta proglašeno hrvatsko stablo godine

 

Zagreb, 22. listopada 2019. – Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas je obilježio 121. godinu svog djelovanja svečanom sjednicom kojoj su nazočili mnogobrojni visoki uzvanici, znanstvenici i suradnici, studenti i djelatnici te ostali gosti. Sjednica je ujedno bila i prilika za proglašenje hrvatskog stabla godine, a tu je titulu ponio Ginko iz Daruvara koji je nominirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije. Hrvatsko stablo godine bit će kandidirano na finale natjecanja Europsko stablo 2020. godine, a nagradu u vidu utvrđivanja zdravstvenog stanja i statike stabla upotrebom sigurnih i neagresivnih metoda rezistografiranja i zvučnog tomografiranja osigurava Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Uzvanike je na početku sjednice pozdravio prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a obratili su im se i mr. sc. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, akademik Igor Anić, predsjednik Akademije šumarskih znanosti, Oliver Vlainić, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva, Silvija Zec, predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, doc. dr. sc. Sanja Perić, ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta te Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

„O važnosti Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za gospodarstvo Republike Hrvatske, ali i za društvo i državu u cjelini, kao nepresušnog izvora visokoobrazovanih šumarskih i drvnotehnoloških stručnjaka, konkurentnih ne samo na tržištu rada Republike Hrvatske, već i Europske unije, najbolje govore sljedeći i brojni drugi podaci. Šume i šumska zemljišta čine oko 47 posto ukupne kopnene površine naše države te su zaštićena Ustavom kao dobra od iznimnog interesa za Republiku Hrvatsku. Krasi ih velika biološka raznolikost, a 95 posto prirodnog je porijekla te u njima raste 260 autohtonih drvenastih šumskih vrsta. Doprinos šumarstva kao gospodarske grane BDP-u Republike Hrvatske iznosi oko 1 posto, a izvoz se drvoprerađivačke industrije kreće oko 10 posto ukupnog izvoza naše države. Ipak, važnost šuma za Republiku Hrvatsku mnogo je šira, ponajprije s ekološkog stajališta. U bliskoj budućnosti Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ali i čitavu šumarsku i drvnotehnološku struku čekaju zahtjevni izazovi na koje će trebati brzo i odlučno odgovoriti. U tom će nam nastojanju od nemjerljive pomoći biti šumarska i drvnotehnološka tradicija vrijedna strahopoštovanja, tradicija oplemenjena suvremenim spoznajama šumarske i drvnotehnološke znanosti te primijenjena u šumarskoj i drvnotehnološkoj operativi djelovanjem stručnjaka poniklih na zagrebačkom Šumarskom fakultetu“,izjavio je dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u zagrebu prof. dr. sc. Tibor Pentek.

Šumarska nastava u Hrvatskoj dobila je sveučilišni status 20. listopada 1898. godine otvorenjem Šumarske akademije pri ondašnjem Mudroslovnom (danas Filozofskom) fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zahvaljujući unapređenju nastavnog, znanstvenoistraživačkog i stručnog rada, usavršavanju studijskih programa, povećavanju infrastrukturnih kapaciteta i ljudskih resursa, objavi znanstvenih radova i knjiga te razvijanju suradnje s mnogim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i pojedincima, Šumarski fakultet od svojih početaka daje izniman doprinos razvoju šumarske i drvnotehnološke struke. Do danas ga je završilo više od 8 tisuća diplomiranih inženjera, odnosno magistara inženjera šumarstva i magistara inženjera drvne tehnologije, obranjeno je oko 430 magistarskih i specijalističkih radova te oko 200 doktorskih radova.

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas provodi tri preddiplomska sveučilišna i jedan preddiplomski stručni studij, četiri diplomska studija, jedan poslijediplomski doktorski te veliki broj poslijediplomskih specijalističkih studija. Fakultet obuhvaća 6 Zavoda na Šumarskom te 5 Zavoda na Drvnotehnološkom odsjeku, ima i 21 laboratorij od čega su dva akreditirana ispitna laboratorija, kao i šumski vrt, arboretum i rasadnik ukupne površine 7 hektara. Samo u Zagrebu, na dvjema bliskim lokacijama, raspolaže s oko 24.000 četvornih metara prostora. Dodatni se prostori nalaze i na pet fakultetskih nastavno-pokusnih šumskih objekata u Zagrebu, Zalesini, Lipovljanima, Velikoj i na Rabu, u okviru kojih fakultet gospodari s oko 3.500 hektara šuma posebne namjene, šuma namijenjenih prvenstveno nastavnom i znanstvenoistraživačkom radu, i to u svim najvažnijim klimazonalnim šumskim zajednicama Hrvatske. U sastavu nastavno-pokusnih šumskih objekata nalaze se i dva lovišta površine gotovo 10.000 hektara koja služe prvenstveno za potrebe nastave i znanstvenih istraživanja. Vrlo česta terenska nastava samo je jedna od posebnosti koja Šumarski fakultet razlikuje od ostalih fakulteta, a s obzirom na to da se izvodi u sklopu većine kolegija, studenti tijekom studija obiđu gotovo sve krajeve Republike Hrvatske. Pritom studenti Šumarskog odsjeka većinom obilaze zaštićena područja, poput nacionalnih parkova, parkova prirode i drugih, dok studenti Drvnotehnološkog odsjeka obilaze drvnotehnološke pogone i tvrtke koje se bave izradom namještaja. Također, terenske se nastave često održavaju u drugim zemljama, primjerice u Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji i Sloveniji.

Uz svečanu sjednicu, u okviru proslave obljetnice proglašeno je i hrvatsko stablo godine, pobjednik natjecanja koje naglašava značaj starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. Nominirana su stabla hrast lužnjak iz prašume Prašnik kod Stare Gradiške, ginko iz Daruvara, hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka, hrast lužnjak iz zagrebačke park-šume Maksimir, velelisna lipa iz Visokog te bijela murva iz Brtonigle, a pobjedu je odnio ginko iz Daruvara, sakupivši 20.129 glasova. Pobjedničkom stablu Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osigurat će utvrđivanje zdravstvenog stanja i statike stabla upotrebom sigurnih i neagresivnih metoda rezistografiranja i zvučnog tomografiranja. Uz to, bit će kandidirano i za Europsko stablo 2020. godine, natjecanje u organizaciji Environmental  Partnership  Associationa,   the  European Landowners  Organisationa  i  TeraParka  u  suradnji  s  Europskom  komisijom,  pod nadležnosti povjerenika Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenua Velle.

 

Kontakt za medije:

Dora Starčević, Media Val – agencija za komunikacijski menadžment

M 091 3735 091 | E dora.starcevic@media-val.hr

Aktualno

18.11.2019

Obavijest 3 - STEM stipendije

VAŽNO - II. krug dodjele državnih stipendija u STEM područjima znanosti

11.11.2019

Četvero nastavnika Drvnotehnološkog odsjeka Šumarskog fakulteta krenulo je na pripremni tečaj

Dvoje nastavnika Drvnotehnološkog odsjeka Šumarskog fakulteta krenulo je na pripremni tečaj za polaganje Cambridge English ispita, razine B2 te dvoje na pripremni tečaj za polaganje Cambridge English ispita, razine C1.

Poslijediplomski doktorski studij šumarstva i drvne tehnologije